Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sre17Okt2007

Boeing ABL YAL 1A

Informacije
Borut Podgoršek
Letalski laser, Američani so ga poimenovali YAL-1A, je visokoenergetsko lasersko orožje za prestrezanje in uničevanje balističnih izstrelkov v zraku. Nameščen je v modificiranem tovornem letalu Boeing 747-400F, razvili pa so ga v raziskovalnem laboratoriju Letalskih sil ZDA v sodelovanju z moštvom ABL, ki so ga sestavljali Boeing, Lockheed Martin in TRW. Laserski sistem je izdelek TRW, Lockheed Martinov pa je namerilni sistem. Za vodenje programa je bila odgovorna Raketnoobrambna agencija ZDA.

boeing_abl_yal_1a.jpgMoštvu ABL je obrambno ministrstvo leta 1996 za program dodelilo 1,1 milijarde dolarjev. Laserski sistem so začeli preizkušati leta 1998, dve leti kasneje so preizkušanje sklenili. Letalo so morali za vgradnjo tega orožja prihodnosti temeljite modificirati, dela pa so sklenili maja 2002. Sledila je prva serija preizkusnih letov. Po teh preizkusih je letalo pristalo v bazi Edwards, kjer so začeli z vgrajevanjem laserskih in namerilnih naprav. Ta faza naj bi bila po načrtih sklenjena leta 2004, ko naj bi tudi preizkusili lasersko orožje in skušali prestreči izstrelek v zraku ter ga uničiti. Načrtujejo skupaj sedem takih orožij, ki naj bi postala operativna v obdobju med 2006 in 2008, najprej tri v letu 2006, potem še vsa ostala.

Letalo YAL-1A bo imelo tri laserske sisteme; poleg laserskega orožja, ki bo s snopom uničevalo balistične izstrelke, bo vgrajen še laser za določitev razdalje do cilja in za prve informacije o atmosferskih razmerah. Naslednja laserska naprava oddaja snop do cilja, od katerega se potem odbije in daje podatke, uporabljene potem za usmerjanje odbojnihusmerjevalnih ogledal glavnega laserskega snopa v cilj. Ko je cilj priklenjen je praktično v isti sekundi tudi uničen. Ta laserski sistem razvijajo pri Raytheon Electronic Systems. Najpomembnejši laser bo seveda tisti z ubijalskim snopom. Uničevalni laserski žarek bo generiral kemični jodovdioksidni (IO2) laser (CO-IL) valovne dolžine 1.315 mikronov. Generator tega laserja je nameščen v repnem delu trupa. Visokoenergetski laserski snop bo potoval z letala proti cilju skozi cev, nameščeno v z neprepustno pregrado ločenem delu letala. Snop bo naprej potoval do teleskopskega ogledala premera poldrugega metra, ta pa je usmerjen tako, da laserski snop zadene cilj.

Cilj bosta najprej osvetlila sekundarni laser za pridobivanje pridobljenih podatkov o oddaljenosti in atmosferi ter laser za pridobivanje parametrov za postavitev odbojnih ogledal v lega za usmerjanje snopa glavnega laserskega orožja. Sistem ABL je zasnovan za izsleditev in uničenja balističnih izstrelkov med njihovim letom do cilja. Letalo naj bi dežuralo nekako na 12.000 m višine, izstrelitev naj bi zaznali ali sateliti ali letalo AWACS, podatke o trajektoriji pa takoj posredovalo po komunikacijski zvezi Link 16. Sklop infrardečih širokokotnih teleskopskih naprav, vgrajenih na letalu ABL, bo zaznal leteči izstrelek v oddaljenosti nekaj sto kilometrov,

Tehnični podatki:
Skupina ABL YAL 1A,
ZDA

Letalo: Boeing 747-400F
Pogon: štirje turboventilatorski motorji GE CF6-8OC2BSF
Laser: kemični megavatni jodovdioksidov-COIL
Valovna dolžina: 1.315 mikronov


Nazaj
Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.