Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Vojaška šolska letala

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
11 Jul 07
Napisal Borut Podgoršek Prebrano 8118 krat
Bojna letala postajajo vse lažja za letenje vendar hkrati tudi vse bolj kompleksna za nadzorovanje vseh sistemov, saj sodobna elektronika pilotom omogoča dostop do ogoromne količine podatkov, ki jih morajo v vsakem trenutku pravilno razbrati in oceniti. Sodobna šolska letala, naj bi jih na to navadila že v času šolanja. 


Po ocenah strokovnjakov in nalitikov bo Lockheed Martinov skupni lovski bombnik F-35 zadnje zahodno bojno letalo s posadko. Sodobna vojaška šolska letala, ki jih trenutno razvijajo imajo torej zadnjo priložnost, da se izkažejo v svoji vlogi.

Bae system hawk
Golden eagle T 50
Aermacchi M-346
Mako HEAT
Pilatus PC 21
JAK 130

Vsem projektom je skupen ena sam cilj. Znižati stroške šolanja bodočih vojaških pilotov in jih čim bolj pripraviti na vse možne situacije, ki jih lahko doletijo med opravljanjem dolžnosti. Razlike med temi letali pa so predvsem te, da nekatera lahko presežejo zvočno hitrost, druga pač ne. Opremljena so z enim ali dvema motorjema pravilom turboreakcijskim(a) in so v fazi testiranja oziroma preskušanja. Avionika in ostala oprema je med letali dokaj primerljiva. Katera od teh letal pa bodo prišla v enote pa ne bo odvisno samo od njihovih tehničnih lastnosti temveč tudi ali predvsem od političnih odločitev.Nazaj

Nazadnje urejano na Sreda, 31 December 2008 07:02