Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

GOLDEN EAGLE T 50

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
11 Jul 07
Napisal Prebrano 8937 krat

Korejci ne proizvajajo samo avtomobilov temveč tudi vojaška letala. Njihov zadnji produkt je T-50 lahko šolsko letalo, ki so ga pri Korejski letalski industriji (KAI) razvili v sodelovanju z Lockheed Martinom. T-50 spominja na lovsko letalo F-16 fighting falcon in je pravzaprav tudi njegova pomanjšana kopija. Dosega 80 % velikosti F-16. Z zlatim orlom bodo korejci pokrili svoje potrebe po naprednih vojaških šolskih letalih. Načrtovana je izgradnja 100 letal T-50. Prvi polet z T-50 so izvedli 20. avgusta 2002 v prihodnjem letu pa naj bi jih začeli dobavljati tudi korejski vojski. Projekt v vrednosti 2 milijardi ameriških dolarjev v višini 70 % financira Koreja razliko pa pokriva Lockheed Martin. Korejci so v celoti odgovorni za izvedbo programa, tako izdelavo letala kot njegovo izročitev kupcu. Lockheed Martin je pri projektu pomagal s tehničnimi nasveti in prispeval avioniko, sistem za krmarjenje in krilo. T-50 je seveda mogoče uporabiti kot šolsko letalo za prešolanje pilotov na F-35, ki ga prav tako razvija Lockheed Martin in naj bi prišel v operativno uporabo v letu 2008. Američani verjetno računajo s prodajo tega letala tudi v Koreji.


Statične teste konstrukcije letala so zaključili lanskega avgusta po 20 mesecih. Za konec testiranja so konstrukcijo T-50 obremenili za 50 % nad izračunano mejno vrednostjo Letalo naj bi bilo torej sposobno prenesti vse obremenitve konstrukcije z manjšimi modifikacijami pa ga lahko predelajo tudi v lahko bojno letalo. To se je tudi zgodilo in dve od štirih testnih letal so opremili z 20 mm topom in večnamenskim radarjem APG-67(V)4 ter ju poimenovali A-50.


Obe letali bosta primerni za šolanje pilotov in opremljeni s sistemom za upravljanje z različnimi orožji. Na krilu pod krilom ter na trupu bo devet obesnih točk na katere lahko obesijo za 4300 kg različnih raket oziroma tri dodatne rezervoarje za gorivo s po 700 litri goriva. A-50 bo namenjen zaključni fazi šolanja pilotov (taktika bojevanja z lovskimi letali in uporaba orožja). Na uporabo bodo imeli 900 kg bombe, training dispensers, rakete zrak-zemlja maverick, rakete zrak-zrak sidewinder in air combat manoevering instrumentation pod. Direktor programa pri korejski vojski polkovnik Lee Hee Woo pričakuje, da bodo z T-50 in A-50 zmanjšali stroške šolanja piotov in jim hkrati omogočili lažji prehod na lovska letala. Poleg vseh pričakovanih sistemov na naprednih trenažerjih (HUD, HOTAS in MFD) bosta zlata orla opremljena tudi aktivno krmilno ročico. To pomeni, da pilot 'čuti' sile, ki delujejo na krmilne površine. V opremo letala spada tudi računalnik, ki spremlja podatke o letu letala, ki jih lahko po pristanku inštruktor in učenec pregledata in pokomentirata. Korejsko obrambno ministrstvo je že odobrilo in naročilo izdelavo prvih 25 letal T-50.


Nazaj