Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Dassault falcon 7X

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
29 Okt 07
Napisal Borut Podgoršek Prebrano 9886 krat

Po kar nekaj mesecih negotovosti so Dassaultovi vodilni možje na letalskem salonu na Le Bourgetu leta 2001 vseeno napovedali začetek program falcon FNX, kot so ga označevali tedaj. Še več podrobnosti je zatem razkril ameriški distributer falconov konec istega leta, ko so ga preoznačili v 7X.

falcon7x_parkiran_virdassault.jpgGre za najbolj zmogljivega falcona doslej, ponuja pa v prvi vrsti premagovanje razdalje, kakršna je na primer med Parizom in Tokiom. Sprva takšne zmogljivosti niti niso napovedovali, toda novo zamišljeno krilo superkritičnega profila in večjim puščičnim kotom jim zdaj to obljublja. Vse pri hitrosti M=0,9.

Kabina ima takšen premer kot pri falconih 900, vendar je nekoliko podaljšana. V njej je novi kokpit EASy, ki ima korenine v Honeywellovem elektronskem sistemu Primus Epic, sestavni del pa bodo štirje zasloni LCD.

Tudi tega podviga Dassault ni mogel izvesti z lastnimi naložbenimi sredstvi, zato je privabil številne partnerje tako iz Evrope kot iz ZDA. Po začetnih optimističnih napovedih pa so konstruktorji glede rokov postali malo realnejši in Falcona 7X predstavili na slonu v Parizu leta 2005, kar je leto dni za napovedanim. Dassault je zbral približno 40 depozitov za falcona 7X, skorajda izključno v ZDA.

falcon7x_virtual_virdassault.jpgGre za povsem novo poslovno letalo ustvarjeno v virtualnem okolju. Konstruktorji so uporabili poseben 3D računalniški program CATIA, ki so ga razvili pri Dassaultu in se preko mreže povezali z dobavitelji, ki so imeli v vsakem trenutku na voljo vse tehnične podatke in zahteve za določeno komponento. Ko so to komponento skonstruirali so podatke o njej posredovali neposredno na proizvodnjo linijo, kjer so stroji izdelali kovinski ali kompozitni izdelek. Tako so čas izdelave od prve komponente do vgradnje zadnje na letalo skrajšali iz 14 mesecev na pičlih 7. Letalo ima 40% večja okna kakor njegovi predhodniki iz družine Falcon in povsem nov prezračevalni sistem, ki bo največ 16 potnikom omogočal udobnejše potovanje. Zaradi predpisov, ki za poslovna letala veljajo v ZDA (tista, ki so v zraku lahko dlje kot 12 ur) ima 7X opcijsko možnost vgradnje posebne kabine za počitek pilota in sopilota. Letalo bodo poganjali trije reakcijski motorji P&W307 s 33 kN potiska, ki po besedah predstavnika iz Dassaulta zagotavljajo manjši čelni upor, kakor identično močna dva motorja. Poleg tega trije motorji zagotavljajo večjo varnost na čezoceanskih letih. 7X je tudi prvo poslovno letalo, ki za krmiljenje uporablja fly-by-wire sistem. Prvič je poletelo 5. maja in do junija 2005 naletelo dobrih 50 ur. Za pridobitev certifikata plovnosti bodo s tremi testnimi letali v 15 mesecih opravili 1200 ur letenja. Za 30 mio evrov kolikor je njegova kataloška cena se je do danes odločilo 55 kupcev.

Tehnični podatki:
Falcon 7X

Tip: poslovno letalo dolgega doleta
Proizvajalec: Dassault Aviation, Francija
Pogon: trije turboventilatorski motorji Pratt & Whitney Canada  s po 27,2 kN potiska
Posadka: 2+8 do 14 potnikov

Mere:   
- dolžina   23,19 m 
- razpetina
   kril  
25,13 m 
- višina  7,77 m 
- velikost
   kabine 
20 % večja kot pri falconu 900EX 
   
Mase:   
- največja
   vzletna 
28,894 kg 
- največja
   pristajalna 
27,443 kg 
   
Zmogljivosti:   
- potovalna
   hitrost
M=0,90 
- dolet   10.500 km (pri potovalni hitrosti M=0,88 in z 8 potniki) 

falcon7x_obremenitve_virdassault.jpgCena: pod 40 milijoni USD


Nazaj

Nazadnje urejano na Torek, 08 Januar 2008 17:49