Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Čet26Feb2009

ARJ21 vzletel

Informacije
Borut Podgoršek

Po nenavadno dolgi razvojni fazi je kitajski regionalec končno poletel. čŒe bi šlo vse po načrtih bi moral ARJ21 že čez nekaj mesecev priti v potniški promet. Kakor pa smo v letalski industriji že navajeni se to ne bo zgodilo. Iz Comaca, ki izdeluje ARJ21 so sporočili, da bodo prvega regionalca dobavili maja 2010.

Prvi polet so opravili konec novembra 2008, kar enajst mesecev kasneje kakor je bilo načrtovano in dve leti kasneje kakor je bilo napovedano ob predstavitvi projekta leta 2002. V primerjavi z podobno velikim regionalcem Embraer družine ERJ-170, ki so ga Brazilci razvijali pet let bo ARJ21 potreboval do komercialne uporabe kar deset let. Kljub vsem težavam pa AVIC in Comac napovedujeta razvoj novega večjega letala trunklinerja, ki bo neposredna konkurenca ozkotrupnim arj21_1.jpgAirbusom in Boeingom. Prvi let ARJ21 je minil brez težav, letalo pa se je obnašalo normalno je povedal pilot Zhao Peng. V eno uro trajajočem letu je regionalec poletel iz Shanghaia do bližnjega otoka Chongming in nazaj. Testnemu letalu se bodo letos pridružila še tri letala. Do sedaj so sestavili šest letal po napovedih Comaca, pa jih lahko sestavijo 20 na leto. Konstrukcijske dela letala izdelujejo podjetja, ki so pod okriljem AVICa. Kljub temu pa naj bi bila pri poslu dobrodošla tudi druga kitajska in svetovna letalska industrija, med njimi tudi Airbus in Boeing. Kar 40% vrednosti letala pripada komponentam, ki jih dobavljajo tuji proizvajalci. Največji del pade na letalske motorje, avioniko in sistem za upravljanje letala. Cilj Kitajcev je, da bi bili popolnoma neodvisni od tujih proizvajalcev letal. Zato so ustanovili tri nova podjetja, ki delujejo pod okriljem AVICA. Aviation Engine Industry Corporation, bo razvila in izdelovala motorje, Transport Aircraft združuje proizvajalce konstrukcijskih komponent in Aviation systems Co., ki razvija različne sisteme. Vsa ta podjetja bodo postopoma postala samostojna in bodo delovala tudi na prostem na trgu, podobno kakor Comac. Pod okriljem AVICa so poleg omenjenih podjetij še General Aviation in Avicopter. Poleg 78 sedežnega ARJ21-700, ki stane 27 milijonov dolarjev bodo Kitajci razvili še ARJ21-900, ki bo imel 98 sedžev. Ponudili ga bodo tudi v VIP in tovorni različici.

Prej omenjeni trunkliner, naj bi začeli izdelovati leta 2014 v operativno uporabo pa naj bi prišel v letu 2015 ali 2016. čŒasovni okvir proizvodnje je dokaj ohlapen, kakor je tudi sam trunkliner. Ocenjeni stroški razvoja trunklinerja so med 7,3 in 8,8 milijardami dolarjev. V njem bo prostora za od 130 do 200 potnikov.

Prav po 'češko', pa se obnaša kitajska vlada, ki je svojim letalskim prevoznikom vsilila nakup domačega regionalca. čŒe se bodo na ta način poskušali izogniti zahodni konkurenci potem je to lahko usodno za svobodni trg, ki ga Kitajci prav radi opevajo. Airbus in Boeing bi na ta račun prišla ob posel vreden 240 milijardah evrov. Kitakski trg naj bi do leta 2026 povpraševal po 3400 novih regionalnih letalih.

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.