Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ned25Okt2020

Brnik: Z velikimi spremembami danes začel veljati zimski vozni red

Informacije
Davor Golec

Zaradi razvoja pandemije sta napovedana ponudba in obseg letov z ljubljanskega letališča tudi v zimskem voznem redu omejena. Z Brnika bo v zimski sezoni po trenutnih napovedih deset letalskih povezav v devet evropskih držav ponujalo devet prevoznikov, pa še to je pogojeno z razmerami v posameznih državah in predvsem tudi Sloveniji.

 

V obdobju z največjo frekvenco operacij bo predvidoma na Brniku na voljo 60 letov tedensko, kar pa se zagotovo ne bo zgodilo tekom zaključka letošnjega koledarskega leta. V zadnjem trenutku je število letov za prihodnje tedne za 50 odstotkov zmanjšala nemška Lufthansa. Montenegro Airlines, poljski LOT, Transavia, easyJet ter Brussels Airlines pa so začetek letov do nadaljnega odložili. Ljubljana tako zimski vozni red začenja z zgolj štirimi različnimi letalskimi prevozniki na štiri različna evropska letališča.

Še pred nekaj dnevi smo pisali dobre novice o letih Lufthanse v Ljubljano, a tik pred začetkom zimskega voznega reda so pri nemškem prevozniku za prihodnje tri tedne odpovedali vse večerne prihode in jutranje odhode iz Ljubljane, za preostanek zimskega voznega reda trenutno še ohranjajo dva leta dnevno. Število tedenskih letov so začasno zmanjšali za polovico, vpeljujejo pa večje regionalno letalo Embraer ERJ-190. Vozni red letov med Ljubljano in Frankfurtom je tako do vključno nedelje 15. novembra en dnevni let ob popoldnevih: 

LH1458 FRA 13:00 - 14:10 LJU  (od 25. 10. 2020 dalje) 

LH1459 LJU 14:45 - 16:05 FRA  (od 25. 10. 2020 dalje)

Prvi večerni prihod je sedaj predviden v ponedeljek 16. novembra, kateremu sledi jutranji odhod dan za tem po sledečem voznem redu:

LH1460 FRA 21:05 - 22:15 LJU (od 16. 11. 2020 dalje)

LH1461 LJU 07:00 - 08:20 FRA  (od 17. 11. 2020 dalje)

Pričakovati je, da se trenutna zdravstvena situacija v Evropi še nekaj časa ne bo izboljšala, tako da turizem ne bo mogoč, podjetja pa bodo težila k delu od doma ter videokonferencam, osebni stik bo minimalen, zato zna Lufthansa trenuten vozni red ohraniti še pretežni del zimskega voznega reda.

Prevoznik Air France bo Slovenijo s Parizom sprva povezoval trikrat tedensko, ob ponedeljkih, četrtkih in sobotah, postopoma pa naj bi ponovno prešel na dnevno letenje, ampak zagoto ne več v letošnjem koledarskem letu. Prvi dnevni leti so predvideni po novem letu, ko naj bi Francozi v Ljubljani začeli še z jutranjimi odhodi in večernimi prihodi. V Istanbul bodo potniki s Turkish Airlines v prvem delu zimske sezone lahko poleteli trikrat tedensko. Takoj, ko bodo razmere dovoljevale, je turški prevoznik pripravljen dodati dodatne tedenske lete v mesto dveh celin ter na številne ostale svetovne destinacije. Trenutno letijo na 208 različnih destinacij, kar je največ med vsemi prevozniki na svetu v tem trenutku.

Air Serbia bo v Beograd sprva ponujala štiri lete tedensko, v začetku naslednjega leta pa predvideva prehod na dnevno letenje, tudi tu je vse pogojeno predvsem od razmer v Srbiji ter potovalnih omejitev posameznih držav. EasyJet se bo z leti na londonski Gatwick po novembrski prekinitvi vrnil decembra z dvema frekvencama tedensko, kasneje pa ponudil štiri lete na teden. Po napovedih bo v začetku leta 2021 dodal še povezavo na London Luton, sprva z dvemi leti na teden. Konec novembra bi se naj z leti v Podgorico vrnil Montenegro Airlines, ki je do sedaj ohranjal tedenske lete med slovensko in črnogorsko prestolnico ob nedeljah. Prvi ponoven let iz Podgorice (TGD) je po novem predviden v nedeljo 29. novembra zvečer. Sledila bi še popoldanska rotacija ob torkih.

YM180 TGD 18:20 - 19:25 LJU (ob nedeljah od 29. 11. 2020 dalje)

YM181 LJU 20:05 - 21:10 TGD  (ob nedeljah od 29. 11. 2020 dalje)

YM180 TGD 12:30 - 13:35 LJU (ob torkih od 01. 12. 2020 dalje)

YM181 LJU 14:15 - 15:20 TGD  (ob torkih od 01. 12. 2020 dalje)

V sredini decembra prevoznik ob normalizaciji stanja predvideva še lete ob sredah in petkih, skupaj štirikrat tedensko.Črnogorski letalski prevoznik je po stečaju Adrie lani jeseni okrepil število tedenskih letov med Ljubljano in Podgorico ter imel tudi velike plane za letošnje leto. Začeli so dobro, februarja je tako padec na mesečni ravni napram februarju 2019, ko sta letela v Podgorico oba z Adrio, znašal samo 22 odstotkov. Sledila je pandemija, ki je zelo prizadela Črno Goro. Junija je stanje tam sicer bilo še dobro, Slovenija jo je dala takrat celo na zeleni spisek varnih držav, a kaj kmalu se je stvar zapletla, Slovenija jih je dala nazaj na rdečo listo ter Črnogorci so odpovedali večino letov, ohranjali so le tedensko rotacijo ob nedeljah zvečer. Padec je bil ogromen, v juliju in avgustu okoli 95 odstotkov manj potnikov kot v istih mesecih leto poprej. Skupaj je na povezavi letos v prvih osmih mesecih letelo le 7828 potnikov (-81%). Če upoštevamo še samo tedenske lete v septembu ter delu oktobra in odpovedi v novembru, lahko pričakujemo, da bo skupno število potnikov letos manj kot deset tisoč, kar je kar grozno, če upoštevamo, da je lani na tej povezavi letelo več kot 55 tisoč potnikov, povprečna zasedenost letal je bila dobrih 60 odstotkov (+5.1%). 

Poljski letalski prevoznik LOT je vrnitev, ki jo je napovedoval za začetek zimskega voznega reda konec oktobra, prestavil na december ponovnega razmaha pandemije. Prvi let je po trenutno dostopnih podatkih predviden za torek 1. decembra 2020. Poleg torka so predvideni leti še ob sredah, četrtkih in petkih. Torkovi in četrtkovi leti so predvideni pozno popoldan, sredini in petkovi pa zgodaj popoldan. Na letih so predvidena 70-sedežna letala Embraer 170 ter 82-sedežni Embraerji 175.

Transavia se predvidoma z dvema tedenskima letoma v Amsterdam vrača v sredini decembra, Brussels Airlines pa ponovno vzpostavitev letov predvideva za februar 2021, ko naj bi v Bruselj ponudil pet letov na teden.

Pri Fraport Slovenija so v sporočilu za javnost zapisali, da v trenutnih razmerah pri voznem redu prihaja do pogostih sprememb, zato priporočajo, da potniki točen vozni red letenja preverijo na spletnih straneh letalskih prevoznikov. V družbi upajo, da se bodo ob uspešnem obvladovanju epidemije ponovno vzpostavili ustreznejši pogoji za bolj pogumen nastop letalskih prevoznikov na slovenskem trgu in se bodo čim prej vrnili še ostali prevozniki. ”Verjamemo v dolgoročno okrevanje panoge, saj svet potrebuje delujoč letalski potniški promet. Ta bo tudi v prihodnosti povezoval ljudi in bo pomemben del našega gospodarskega in družbenega življenja. Še naprej bo gonilna sila globalnega razvoja in tehnoloških inovacij, a na bolj trajnosten in odgovoren način,” so še dodali pri upravljalcu ljubljanskega letališča.

Če se bo v prihodnjih mesecih evropskim državam uspelo učinkovito spopasti s pandemijo koronavirusne bolezni, je pričakovati, da bodo letalski prevozniki tekom zimskega voznega reda povezave iz Ljubljane okrepili, možnosti za to pa so žal zelo majhne. Ljubljana bo do nadaljnega redno povezana le s štirimi evropskimi letališči, Beograd, Frankfurt, Istanbul in Pariz. Skupno je tako v novembru pričakovati zgolj in samo med 15-20 rednih tedenskih potniških letov. Za kruto primerjavo, lani novembra jih je skupaj bilo več kot 900 v celem mesecu, plus še kar precej čarterjev v Egipt in Antalijo, kar je število oskrbljenih potnikov ustavilo na številki nekaj čez 85 tisoč.

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.