Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Čet20Apr2023

Največ potnikov in blaga v Ljubljani, največ letalskih operacij v Mariboru

Informacije
Davor Golec

Tri slovenska mednarodna letališča – Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Letališče Edvarda Rusjana Maribor, Letališče Portorož – so imela skoraj 1 milijon potnikov ali več kot dvakrat toliko kot leto pred tem. Večina teh potnikov je potovala prek ljubljanskega letališča. Največ se je pa letelo v Mariboru.

Prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je lani potovalo 0,97 milijona potnikov, kar je bilo prav tako več kot dvakrat toliko kot leto prej. 86 % vseh potnikov je potovalo z rednimi leti. Največ izmed teh je potovalo na relacijah med Slovenijo ter Nemčijo (18 %) in Združenim kraljestvom (14 %). Število potnikov se je v zadnjem letu najbolj povečalo na relacijah z Združenimi arabskimi emirati (za skoraj šestkrat), najmanj pa na relacijah z Belgijo (za dve tretjini).

46 % potnikov na rednih letih je potovalo med Letališčem Ljubljana in letališči v EU-27, 54 % potnikov pa na relacijah med ljubljanskim letališčem in tistimi zunaj EU-27.

S posebnimi leti je potovalo okrog 14 % vseh potnikov, od tega največ na relacijah z Grčijo (38 %) in Egiptom (23 %). Število potnikov je najbolj zraslo na relacijah s Tunizijo (za skoraj dvajsetkrat), po drugi strani pa je najbolj upadlo na relacijah s Španijo (za šestino). Polovica potnikov na posebnih letih je potovala na relacijah med Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana in letališči v EU-27, druga polovica pa na relacijah z letališči zunaj EU-27.

V primerjavi z letom prej je bilo naloženo na letala in razloženo z njih 12.468 ton blaga ali 9 % več. 96 % tega blaga je bilo prepeljanega z rednimi leti.

Letalskih operacij daleč največ na mariborskem letališču

Poleg podatkov o številu potnikov, aktivnosti posameznih letališč pove tudi število letalskih operacij. V Sloveniji se vse preveč javnost in mediji sklicujejo zgolj na podatke o potnikih, ki jih ima Brnik povsem razumljivo, glede na situacijo v kateri sta upravljalsko in logistično mariborsko in portoroško letališče, največ. Podpora države bi pa lahko bila še poglavje zase. V preteklem letu je po uradnih podatkih Kontrole letalskega prometa Slovenije, na mednarodnih letališčih bilo izvedenih kar 86.495 letalskih operacij. Od tega jih je bilo 32.637 opravljenih na drugem največjem letališču v državi, v Mariboru, kar 37,7% vseh. Sledi Brnik z 28.554 letalskimi operacijami, oziroma 33% vseh. Na tretjem mestu je Portorož z 18.042 letalskimi operacijami (20,9% vseh), na zadnjem mestu je letališče Cerklje ob Krki s 7262 (8,4% vseh) letalskimi operacijami. 27,7% vseh letalskih operacij je bilo pod pogoji instrumentalnega letenja (IFR), ostali pa pod pogoji vizualnega letenja (VFR).

Vir: SURS in KZPS

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.