Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sob21Jan2023

Polet s pogonom na vodik z do sedaj največjim letalom

Informacije
Sašo Jalšovec

Podjetje ZeroAvia, ki aktivno deluje na področju brez emisijskega letalstva, je opravilo prvi let z 19-sedežnim letalom opremljenim s prototipnim vodikovo-električnim pogonskim sklopom.

Letalo podjetja Zero Avia, je vzletelo iz raziskovalno-razvojnega centra podjetja na letališču Cotswold v Gloucestershiru v Veliki Britaniji. Let s posebej predelanim letalom Dornier 228 pa je trajal 10 minut. Ta prelomen dogodek je del projekta HyFlyer II, programa za raziskave in razvoj, katerega cilj je razvoj brez emisijskega pogonskega sklopa s 600 kW za 9 do 19 sedežna letala.

Testno dvomotorno letalo Zero Avia Dornier 228 je opremljeno z električnim motorjem na levem krilu, v paru s serijskim motorjem Honeywell TPE-331 na desnem krilu. V tej, testni konfiguraciji za pogon elektromotorja skrbita dva sklopa vodikovih gorivnih celic skupaj z litij-ionskimi baterijami. Rezervoarji za vodik in sistemi za proizvodnjo energije pa so nameščeni v potniški kabini.

Ob tem prelomnem dogodku je Val Miftakhov, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja ZeroAvia, dejal: »To je pomemben trenutek, ne le za ZeroAvia, ampak za celotno letalsko industrijo, saj so s tem dogodkom komercialni leti brez emisij le nekaj let stran. Prvi polet našega 19-sedežnega letala prikazuje, kako razširljiva in pomembna je naša tehnologija za napredek pogona brez emisij. To je šele začetek – gradimo prihodnost trajnostnega letalstva brez vpliva na podnebje. Naš pristop je najboljša rešitev za pospešitev uvedbe letalstva brez emisij v velikem obsegu. Čestitke vsem v naši ekipi ter vsem našim partnerjem in zainteresiranim stranem za skupno prizadevanje, ki nas je pripeljalo do tega monumentalnega dneva v zgodovini.”

Podjetje ZeroAvia je v zadnjih mesecih tudi pričela s pomembnimi komercialnemu aktivnostmi, ki vključujejo naročilo motorja pri American Airlines, partnerski sporazum z OEM Textron Aviation in infrastrukturnimi partnerstvi z letališči, vključno z letališči Rotterdam, Edmonton International in AGS. S 1500 prednaročili motorjev, partnerstvi s 7 proizvajalci letal, ter številnimi partnerstvi na področju goriva in letališč je ZeroAvia eno vodilnih podjetij v  preobrazbi letalske industrije v čisto prihodnost.

Foto: ZeroAvia

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.