Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sre15Feb2023

FOTO: Eurowings prvič v Mariboru

Informacije
Davor Golec

Včeraj je pod Pohorjem trenažne lete s šolskimi krogi izvajal nemški nizkocenovnik Eurowings Europe Limited z letalom Airbus A320.

Gre sicer za, od jeseni lani, novo letalsko družbo s sedežem na Malti, ampak ni povsem nova, nov ima samo naslov sedeža družbe. Naslov in letala so preselili iz avstrijskega registra v malteško zaradi manjše obdavčitve, s tem pa sledili Laudi, Ryanairu in Wizz Air-u, ki so že storili podobno v preteklih mesecih. V Evropi letijo iz večih baz, vse od Stockholma na Švedskem, Prage in Salzburga v Srednji Evropi, pa do Palme de Mallorce na jugu ter Prištine na jugo-vzhodu. Spomladi letos bo Eurowings bazo odprli tudi v nam bližnjem Gradcu, z baziranim enim letalom, od tam pa bodo leteli na 12 različnih evropskih destinacij. V floti bodo do aprila letos, ko se bo predvidoma zaključila selitev, imeli 20 letal, 13 Airbusov A320 in sedem Airbusov A319, s povprečno starostjo nekaj čez 11 let. Zaposlenih imajo okoli 700 članov zemeljskega in letalskega osebja ter so del skupine Lufthansa Group, ki pa ima skupaj okoli 700 letal. Včerajšnji pristanek malteško registriranega Airbusa A320, je po naših informacijah, prvi pristanek te letalske družbe v zgodovini na katerem izmed slovenskih letališč.

Eurowings Europe A320 MBX 1

Letalo je v Maribor priletelo iz njihove baze v češki Pragi. Šlo je za 180-sedežnega Airbusa A320 registrskih oznak 9H-EUW. Letalo je po prihodu opravilo večje število šolskih krogov na mariborskem letališču ter se pozno popoldan vrnilo v češko prestolnico. To so bili prvi trenutki za krmilom Airbusa in prvi pristanki ter vzleti v realnem okolju za več mladih pilotov, ki si bodo ta dan zapomnili za vedno.

Eurowings Europe A320 MBX pilot cockpit

Mariborsko letališče za svoje usposabljanje pilotskih posadk uporabljajo tudi Lauda Europe in Austrian Airlines iz Dunaja ter Swiss Int Air Lines iz Zuricha.

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.