Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Tor11Okt2022

Rusi izdelujejo povsem domačega Sukhoia SSJ-NEW

Informacije
Davor Golec

Rusija vzpostavlja in pospešuje lastne proizvodnje za izdelavo letal, sestavnih delov in tudi motorjev. Tako so v Komsomolsku nad Amurjem pričeli z izdelavo nove verzije letala Sukhoi Superjet 100 imenovanega SSJ-NEW.

SSJ-NEW je popolnoma nova različica letala Superjet 100, ki bo imela ruske motorje Aviadvigatel PD-8 ter okoli 40 domačih sistemov in komponent namesto tujih. Nove motorje, ki so v celoti načrtovani in izdelani v Rusiji, so čez poletje testirali na testnem letalu Gromovega letalskega raziskovalnega inštituta Ilyushin Il-76 LL in bodo nadomestili sedanje motorje Power Jet Sam 146, kateri so bili razviti v sodelovanju s francoskim proizvajalcem motorjev Safran. Prvi prototip letala je v proizvodnji končne sestave, kjer nanj nameščajo sisteme in opremo, drugo ogrodje letala pa so prenesli na Centralni inštitut za statične preizkuse za nadaljnja testiranja. Prvi testni let je predviden za maj prihodnje leto. Do konca leta 2023 je načrtovano dokončanje testnih letov in uspešno certificiranje nove serije letal Superjet, s katerim bi bila odobrena komercialna uporaba za namene prevoza potnikov.

Trenutno se že sestavlja 5 trupov za letala "Superjets" nove serije SSJ-NEW. Certifikacija in začetek serijske proizvodnje letal je predviden za konec leta 2023.

"V segmentu potniškega letalskega prometa moramo namesto Boeinga in Airbusa zagotoviti udobna sodobna letala domače izdelave. Zahodni proizvajalci letal so zapustili naš trg in moramo to nadomestiti. Leta 2023 je predviden prvi polet SSJ-NEW z ruskimi motorji Aviadvigatel PD-8 in začetek serijske proizvodnje. Prvo letalo bo šlo v roke letalskim prevoznikom skupine Aeroflot. Načrti za leto 2023 vključujejo dobavo dveh letal, v naslednjih letih pa povečanje proizvodnje na 20 letal letno," je povedal Sergej Čemezov, vodja državne korporacije Rostec, ki je pred dnevi še skupaj z Jurijem Sljusarjem, generalnim direktorjem UAC-ja (United Aircraft Corporation) in Mihailom Degtjarev-om, guvernerjem Habarovskega okraja, obiskal tovarno, kjer se izdelujejo novi Sukhoi.

Sukhoi SSJ NEW 2

Dela na SSJ-NEW potekajo v okviru obsežnega programa za začetek proizvodnje ruskih civilnih letal vseh razredov, da se nadomesti manjko tujih proivajalcev. Ruski letalski prevozniki naj bi do leta 2030 prejeli več kot 140 letal SSJ-NEW za kratke regionalne lete, približno 270 letal MS-21 za srednje dolge lete, 70 letal Il-114-300 za kratke regionalne lete in Tu-214 za srednje dolge lete ter 12 letal Il-96-300 za dolge lete. Vsa letala bodo v celoti izdelana iz domačih ruskih komponent.

Sukhoi SSJ NEW 3

Superjet 100 izdelujejo v Komsomolsku nad  Amurjem od leta 2007. Trenutno ruski letalski prevozniki uporabljajo približno 150 letal tega tipa. Po rezultatih prve polovice leta 2022 je čas letenja Superjet 100 presegel 100.000 ur letenja, kar je 35% več kot leto prej. Povprečno trajanje letov se je povečalo za skoraj 20%, točnost odhodov ostaja na ravni več kot 98%. Skupno število prepeljanih potnikov z letali Superjet je že preseglo 30 milijonov.

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.