Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sre31Maj2023

Konferenca in razstava poslovnega letalstva EBACE

Informacije
Aljoša Jarc

V Ženevi se je od 23. do 25. maja odvijala tradicionalna konferenca in razstava poslovnega letalstva EBACE (European Business Aviation Convention & Exhibition). V »Palexpu« se je predstavilo več kot 300 podjetij, na statičnem prikazu na letališki ploščadi pa je bilo na ogled približno petdeset letal in helikopterjev.

Letos je na okroglih mizah, organiziranih v sklopu konference, bilo največ govora o trajnosti in brezgoljičnem letalstvu. O skrbi za okolje se tudi v letalstvu govori že več let, v zadnjih letih pa je to postala vedno bolj vroča tema. Od uporabe biogoriv do električnih letal, industrija je razvila že mnogo rešitev, cilji pa so še bolj ambiciozni, verjetno preveč... Embraer naj bi, na primer, postala brezogljična družba (net zero) do leta 2050. Vsi proizvajalci se trudijo prikazovati njihove dosežke in jih čimveč promovirati, skrb za okolje je namreč tudi velika marketinška poteza, ki je dandanes aktualna ne samo v letalstvu. Prav poslovna aviacija pa je ena izmed najbolj priljubljenih tarč naravovarstvenikov oz. okoljskih aktivistov. Proti njihovim kritikam se aktivno bojujeta društvi EBAA (European Business Aviation Association) in NBAA (National Business Aviation Association), ki skupaj vsako leto organizirata EBACE.

Na razpravi - posvečeni eVTOL letalnikom (electric Vertical Take-Off and Landing - električni brezpilotni letalnik z navpičnim poletanjem in pristajanjem) - se je govorilo tudi o tovornem avtonomnem eVTOL-u Nuuvi V300, ki ga razvija Pipistrel. V300 ima nosilnost do 450kg, optimiziran pa je za prevoz 300 kg tovora na razdalje večje od 300 km. Z le 50kg tovora je doseg Nuuve V300 kar 2500 km. Pipistrelov eVTOL poganja osem neodvisnih električnih motorjev in je, tako proizvajalec, kar desetkrat stroškovno učinkovitejši od helikopterja. Podobne rešitve razvijajo tudi drugi proizvajalci, za njihovo masovno uporabo pa bo treba počakati tudi na učinkovito zakonodajo, ki bo zagotavljala varnost vseh udeležencev v zračnem prometu.

EBACE Static 0339 7C0A5349

Med razpravami je bila posebno zanimiva tista z Raphaëlom Domjanom, ustanoviteljem projekta Solar Stratos, ki namerava poleti preko višine 25.000 m s sončnim letalom, ki ga je razvilo nemško podjetje Elektra Solar GmbH. Domjan je med leti 2010 in 2012 prepotoval svet na preko 60.000 km dolgi poti z ladjo na sončni pogon MS Tûranor PlanetSolar. Kot prvi je tudi pilotiral električno letalo z državnim poglavarjem na krovu, saj je leta 2021 poletel s Pipistrelom Velis Electro v spremstvu monaškega kneza Alberta II.

EBACE je za proizvajalce izjemna vitrina za prikaz najnovejših izdelkov. Airbus je prvič prikazal v javnosti ACJ Two Twenty, oziroma poslovno različico letala Airbus A220. Z najvišjo vzletno težo 63t, dosegom 10.465 km in 3x več prostora od poslovnih letal, ki niso razvita iz potniških, bo ACJ Two Twenty v naslednjih letih prav gotovo ena izmed prvih izbir svetovnih mogotce.

Bombardier je prvič v Evropi predstavil najnovejšo evolucijo družine Challenger, to je Challenger 3500. Proizvajalec zagotavlja da je to najbolj trajnostno usmerjeno in cenovno učinkovito letalo v razredu. Leta 2022 je tudi zmagalo prestižno nagrado Red Dot “Best of the Best”: Product Design, pohvali pa se tudi s potovalno hitrostjo do 0,82 Macha.

Prvič je v Evropi pristal tudi Gulfstream G800, ki se je na statičnem prikazu pridružil G280, G500, G000, G650ER, in G700. Najnovejši Gulfstreamov avion ima na krovu prostora za do 19 potnikov. Najvišja hitrost je kar 0,9 Macha, najvišji doseg pa 14800 km. Z novimi modeli nameravajo v podjetju do leta 2034 zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za kar 40%. Podjetje je oznanilo tudi več investicij v podporo evropskim kupcem, kot je povečanje distribucijskega centra v Amsterdamu.

EBACE G800

Francoski Dassault je razstavljal, poleg letal Falcon 6X, Falcon 8X in Falcon 2000LXS, tudi maketo 1:1 kabine Falcona 10X. Proizvajalec pričakuje zaključek postopkov za tipsko certificiranje Falcona 6X v naslednjih mesecih, Falcon 10X pa kupcem ne bo na voljo pred letom 2025.

Cessna, del skupine Textron Aviation je EBACE izkoristila za predstavitev najnovejšega letala družine Citation, to je Cessna Citation Ascend. Obiskovalci so si lahko ogledali maketo, proizvajalec napoveduje da bo model na voljo od sredine leta 2025, kupcem pa bo na voljo s petletno garancijo (oz. do 3000 ur).

Pri Boeingu so se na konferenci pohvalili s štirimi novimi naročili letal družine BBJ, oziroma dve BBJ 787-8, eno BBJ 737-7 in opcijo za nakup enega BBJ 777-9.

Italijanska družba Air Corporate pa je, s podpisom pogodbe za nakup 40 helikopterjev H125/H130 in treh ACH 160, razveselila Airbus Helicopters. Podjetje, ki je bazirano v Veroni, je eno izmed največjih helikopterskih družb v Italiji, v zadnjih dveh letih so v floto dodali kar 17 novih Airbusovih helikopterjev. V Italiji sicer leti preko 240 Airbusovih helikopterjev, najbolj pogosto model pa je AS350/H125.

EBACE ach130 air corporate fotka Airbus

Italijanski Leonardo je preko britanskega distributerja Sloane helicopter oznanil prodajo enega AW109 GrandNew in enega AW109 Trekker. Podjetji sodelujeta vse od leta 1994, od takrat pa je bilo na britanski in irski trg prodanih prib. 110 komercialnih helikopterjev, od teh kar 15 v prejšnjih 12. mesecih.

Za zaključek naj omenimo še memorandum o sodelovanju med francoskim VoltAerom in švicarskim SKY2SHARE, ki predvideva prednaročilo 15 električnih letal iz družine Cassio, ki vključuje petsedežna letala tipa Cassio 330, šestsedežna Cassio 480 in dvanajst sedežna Cassio 600. Skupno ima družba že 218 prednaročil, sama letala pa zaenkrat obstajajo le na papirju, so pa pred nekaj tedni postavili temeljni kamen tovarne v kateri jih nameravajo proizvajati, če bodo pri tem uspešni pa bo povedal le čas.

Sedanjost poslovnega letalstva je, kljub ne najboljši svetovno ekonomski situaciji dobra, obeti analistov pa so rožnati tudi za prihodnost. S tem soglašajo tudi poslovneži, ki so se tudi letos tradicionalno zbrali v Ženevi.

Foto: EBACE in Airbus Helicopter

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.