Pred nekaj dnevi, v času najhujših poplav, so policisti s pomočjo brezpilotnih letalnikov pregledali območje Medvod, kjer je bilo veliko stanovanjskih objektov pod vodo.

Z droni, s katerim so pregledovali teren z višine med 50 in 70 m, so na območju, ki je bilo povsem nedostopno, iz zraka v približno 40 minutah zelo natančno in v celoti pregledali poplavljene objekte in okolico. Tako so v kratkem času preverili, ali se še kje, morda na strehah, balkonih, drevesih, v bližini deroče reke itd., nahaja kdo, ki je v težavah in potrebuje reševanje.

Čeprav je pregledovanje terena potekalo v svetlem delu dneva, so uporabili tudi termografsko kamero, ki zaznava toploto, in tako natančno preverili tudi tiste dele terena, kjer je bodisi vidljivost slabša ali pa se ljudi zaradi ovir ne bi videlo, npr. v krošnjah dreves.

Droni pa so bili izjemno uporabni tudi pri spremljanju reševanj, ki so potekala na tleh, saj so policisti lahko iz zraka videli, ali se kraju reševanja po vodi približuje kakšen predmet, ki bi lahko poškodoval reševalce, in jih na to pravočasno opozorili.

Foto: Policija