V letalski nesreči, ki se je včeraj zgodila v regiji Tver in v kateri je po nepotrjenih informacijah umrl vodja skupine Wagner je bilo po poročanju agencij TASS in RIA Novosti udeleženo poslovno letalo Embraer Legacy 600.

Gre za predelano letalo Embraer ERJ-135, ki je nosilo registrsko oznako RA-02795 in je pripadalo Yevgenyu Prigozhinu. Od oktobra 2007 pa do septembra 2015 je bilo to letalo vpisano v slovenski register zrakoplovov z registracijo S5-ABL, z njim pa je upravljal slovenski Linxair. Od takrat pa do danes je letalo zamenjalo kar nekaj operatorjev - Linxair, International Jet Management, MNG Jet, Autolex Transport in Wagner Group. Bilo je v registru zrakoplovov Avstrije, Turčije, otoka Man in nazadnje Rusije. V lasti skupine Wagner je bilo od septembra 2020. Letalo je bilo sicer staro 16 let.

Embraer EMB-135BJ Legacy Linxair reg. S5-ABL foto: Boštjan Henigman
Embraer EMB-135BJ Legacy Linxair reg. S5-ABL foto: Boštjan Henigman

Po podatkih flightradarja24 je letalo letelo iz Moskve v Sankt Peterburg in treščilo v tla ob 18:11 po Moskovskem času pri vasi Kuzhenkino. Na krovu letala je bilo poleg treh članov posadke še sedem potnikov.

Seznam operatorjev, vir: planespotters.net
Seznam operatorjev, vir: planespotters.net

Fotografiji: Boštjan Henigman, sierra5.net