Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sre08Nov2023

Tudi jutri boste lahko občudovali C-17

Informacije
Borut Podgoršek

Danes in jutri, se bodo pripadnice in pripadniki 16. centra za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije usposabljali skupaj s posadkami zavezniškega letala C-17 globemaster. Slednja bodo v vidnem delu dneva preletavala zračni prostor Slovenije na različnih smereh in na nizkih višinah.

Načrtovano letenje bo dnevno potekalo na eni smeri in z intenzivnostjo enega letala, pri čemer se bosta smer in čas letenja določila glede na trenutne vremenske razmere. Posadke bodo delovale skladno s predpisi, ki urejajo letenje z vojaškimi letali na nizkih višinah. Aktivnosti bodo skladno z načrti potekale na treh smereh, in sicer:

    SMER1

Dobrovnik - Lenart - Ruše - Dravograd - Luče - Tržič - Sorica - Col - Divača - Črni Kal – Koper - Piran - Črni Kal - Laze - Ponikve - Celje - Ptuj - Maribor – Dobrovnik,

    SMER2

Dobrovnik - Lenart - Ruše - Dravograd - Vransko - Ponikve - Gotenica - Semič - Radeče - Rogaška Slatina - Ptuj  - Ljutomer – Dobrovnik,

    SMER3

Dobrovnik - Dol - Brezovica - Medvode - Sorica - Most na Soči - Laze - Divača - Črni Kal - Koper - Piran - Črni Kal - Ilirska Bistrica - Sodražica - Gotenica - Vojnik – Dobrovnik.

Letalo C-17, ki bo tokrat letelo v zračnem prostoru Slovenije, je del Programa strateških zračnih zmogljivosti dvanajstih držav, katerega članica je od ustanovitve tudi Slovenija. Gre za eno izmed največjih strateških transportnih letal na svetu. Pilotirajo jih tudi piloti Slovenske vojske in so bazirana na vojaškem letališču Papa na Madžarskem.

16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije je enota Slovenske vojske, ki v sodelovanju z zavezniki neprekinjeno nadzira dogajanje v zračnem prostoru Republike Slovenije. Da je pri svojem delu suverena in uspešna, so potrebna stalna urjenja njenih pripadnikov z enotami letalstva Slovenske vojske in zavezništva.

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.