Zamisel o novem, močnejšem helikopterju A109 z oznako power je vzniknila v letu 1993, dve leti kasneje pa je vzletel prvi prototipni helikopter, ko so ga tudi predstavili javnosti na pariškem letalskem salonu. Vsa potrdila za letenje so Italijani zbrali do leta 1996 in v decembru istega leta že dobavili prve helikopterje kupcem. Po pogodbi s poljskim PZL-Swidnikom jim ti izdelujejo trupe.

Stoto powerico, kot je priljubljeno ime tega helikopterja, so dobavili avstrijskemu letalskemu prevozniku SchenkAir leta 2000, uporabljajo pa izvedbo za nujno medicinsko pomoč (EMS). Prav v ta namen naj bi uporabljali tudi slovenski A109 power, ki je v floti Letalske policijske enote. Poleg tega bo še posebej opremljen z napravami za nadzor meje. čŒeprav je na videz in po oznaki (A109) podoben helikopterju A109 hirundo gre za povsem drugačen helikopter z novim pogonskim agregatom, novo avioniko in najsodobnejšo tehnologijo.

V juliju 2004 - po osemnajstih letih - je slovenska policija dobila nov helikopter podjetja Agusta Westland, in sicer helikopter A109 power. To je lahki dvomotorni helikopter, ki je namenjen predvsem za nadzor državne meje ter za zaščito in reševanje. Zaradi svojih zmogljivosti pri največji vzletni masi je uvrščen v kategorijo A helikopterjev.

policija_a109_power_na_ploscadi_virpolicija.jpgPogodba o nakupu večnamenskega helikopterja Agusta Westland A 109 Power je bila podpisana na obrambnem ministrstvu 20. decembra 2002 potem, ko je slovenska vlada s sklepom 20. junija 2002 sklenila, da prihranek od nakupa manjšega večnamenskega državnega letala nameni za nakup helikopterja za nadzor državne meje ter zašito in reševanje po specifikaciji, ki jo je predlagalo ministrstvo za notranje zadeve. Postopek nakupa je v skladu z vladnim sklepom izvajalo obrambno ministrstvo in sicer kot naročilo zaupne narave v sklopu temeljnih razvojnih programov obrambnih sil R Slovenije v letih 1994 - 2007. Za izvedbo nakupa novega helikopterja je bila ustanovljena medresorska delovna skupina, v kateri so bili predstavniki notranjega in obrambnega ministrstva. Po prevzemu helikopterja od proizvajalca sta mag. Zvonko Kremljak iz ministrstva za obrambo in Milan Horvat iz ministrstva za notranje zadeve, policije podpisala dogovor o prenosu helikopterja za nadzor državne meje ter zaščito in reševanje v posest in uporabo policiji.


policija_a109_power_kokpit_virpolicija.jpgpolicija_a109_reflektor.jpgHelikopter je opremljen s sodobno tehnično opremo, ima video-nadzorni sistem z infrardečo kamero, kar je zelo pomembno za učinkovit nadzor državne meje, iskanje oseb, storilcev kaznivih dejanj in prekrškov, ukradenih vozil, zagotavljanju varnosti cestnega prometa. Lahko leti podnevi in ponoči, v vseh vremenskih razmerah, omogoča vgradnjo raznovrstne opreme za opravljanje različnih nalog, ima sistem digitalnega zemljevida za natančno digitalno navigacijo, močnejšo iskalno luč za zaščito in reševanje ter druge policijske naloge. Njegove letalne značilnosti pa omogočajo hiter prihod na vsako točko ozemlja Slovenije. Za opravljanje različnih drugih nalog je vanj poleg obstoječe mogoče vgraditi še raznovrstno dodatno opremo. Helikopter je z vso dodatno opremo, vključno z DDV, stal 7,3 milijona evrov

 

policija_a109_power_med_letom_virpolicija.jpgV helikopter je vgrajena naslednja oprema
za zaščito in reševanje:

 
  • zunanji električni vitel
  • iskalna luč velike moči
  • FLIR sistem kamer (videosistem z infrardečo kamero)
  • oprema za reševanje ter prevoz bolnikov in ponesrečencev
  • sistem zvez za letalske, policijske in reševalne naloge.
  


Tehnični podatki:
Agusta Westland A-109 power

Italija

Tip: večnamenski helikopter
Pogon: 2 × turbogredni motor Pratt & Whitney PW206C, vzletna moč (5 minut) 2 × 477 kW  največja trajna moč 2 × 425 kW ali Turboméca arrius 2K1 (2 x 500 kW)
Posadka: pilot/potniki 2/6

Mase:  
- prazen  1570 kg
- največja vzletna masa (notranja)  2850 kg
- največja vzletna masa (zunanja)  3000 kg
   
Mere:  
- dolžina (z rotorjem)  13,04 m
dolžina (trup)   11,45 m
največja višina   3,50 m
- premer glavnega rotorja   11,00 m
premer repnega rotorja  2,00 m
   
Zmogljivosti (ISA,* 2850 kg):   
- maksimalna hitrost (SL)   311 km/h 
- maksimalna potovalna hitrost (SL)   285 km/h  
- hitrost vzpenjanja (SL)   9,8 m/s 
- višina lebdenja s pomočjo talnega učinka  5060 m 
- višina lebdenja brez talnega učinka  3597 m 
- največji dolet (710 litrov goriva)   774 km 
maksimalno trajanje leta (710 litrov goriva)   4h 30 min
- maksimalno trajanje leta (605 litrov goriva)   4h 30 min

 

             
Verzije: VIP/corporate, EMS (nujna medicinska pomoč), vojaški (od 2002)
Uporabniki: Italija (karabinjerji), Južna Afrika (30 + 10), Kitajska, Velika Britanija (policija), Grčija (Ministrstvo za zdravstvo), Slovenija (naročilo za EMS in nadzor meje), Švedska (20 za švedsko armado – HKP15), ZDA (Obalna straža in zasebne družbe)
Cena: 3,1 milijona USD (leta 1998)
- neposreden strošek operativne ure 386 USD


Nazaj 


 

Vir: www.policija.si