Kar nekaj let je trajala »skupna ljubezen« med ruskim Jakovljevim in italijanskim Aermacchijem pri projektu šolskega dvoseda Jak/AEM-130, dokler si partnerja, eden z Vzhoda in drugi z Zahoda, nista bila toliko vsaksebi, da sta odšla po svojih poteh. Rusi so nadaljevali z Jak-130, Italijani pa obdržali očitno dognano aerodinamično zasnovo in projekt uvajalnega šolsko-bojnega letala za prehod na manevrsko najzmogljivejše sodobne lovce pete generacije z novo oznako M-346. Vso obstoječo dokumentacijo so dobili Italijani od Rusov kot kompenzacijo za nekaj manj kot 80 milijonov dolarjev dolga.

Odločitev o dveh ločenih programih so sporočili leta 2000; sprva je bilo kot leto prvega poleta napovedano leto 2002, potem pa so ta slovesni dogodek preložili na junij 2003. Italijani so obdržali praktično celoten koncept, kakršnega so za letalo predvideli v skupnem projektu z Rusi. Malce se razlikujejo le številke, zagotavljajo na primer krmarljivost letala vse do vpadnega kota (pozitivnega) nad 40° (Rusi z Jak-130 »le« 35°). Motorja, Italijani so vgradili Honeywellova turboventilatorska potisnika F-124, naj bi po napovedih zagotavljala razmerje med potiskom in maso 1, ostalo naj bi bilo podobno kot pri ruskem dvosedu za napredno šolanje. Torej digitaliziran kokpit z računalniško podprtim električnim krmarjenjem, trije spodnji zasloni s tekočimi kristali (HDD), en zgornji polprosojni elektrooptični zaslon (HUD), v zraku pa krmarljivost vse do območja obzvočnih hitrosti. Ambicija Aermacchija je tudi zmanjšanje trenaže z lovci na račun enako kvalitetnega naleta z veliko cenejšim M-346. Slednje je res točno, čeprav naj bi M-346 veljal kar 15 milijonov USD, kar za šolskega dvoseda danes ni malo, vendar je treba vedeti, da je Eurofighterjev typhoon tudi do šestkrat dražji.

aermacchi_m_346_virflugrevue.jpgTudi zgradba italijanskega trenažnika bo iz podobnih materialov kot Jak-130, torej sodobne zlitine in kompoziti, kjer je to pač cenovno upravičeno. Veliko pozornost namenjajo zaščiti površin pred korozijo, sposobno pa naj bi bilo 10.000 do 15.000 operativnih ur naleta, kar je danes praktično standard za kategorijo šolskih reakcijskih dvosedov zadnje generacije.

Pravzaprav je dejansko ostalo vse po skupni rusko-italijanski zasnovi, prilagojeno pa je Natovim standardizacijskim normam - STANAG, in zgodi se lahko, da bosta v svetu leteli dve domala enaki letali, na vzhodu Jak-130 in na zahodu M-346. Vendar tako kot Jak-130 nima jasne prihodnosti, je ravno tako nima M-346, kajti Aermacchi se bo v tem globalizacijskem procesu slej ko prej zlil v veliki evropski obrambni in letalski koncern EADS, ki pa ponuja svojo rešitev za šolanje in trenažo pilotov sodobnih in dragih lovcev, projekt mako, ki ga je začela nemška DASA (zdaj del EADS).

Sodelovanje različnih evropskih držav v nadnacionalnih projektih je postalo že vsakdanje pravilo na področju znanosti, industrije in raziskovanja. Tako je pod okriljem Avstrije, Belgije, Finske, Nemčije, Grčije, Italije, Nizozemske, Portugalske, Španije, Švedske in Švice nastal program za urjenje pilotov eurotraining. Cilj programa je povezati in združiti različne programe, industrijo in obrambne resorje, ki se ukvarjajo tako z razvojem trenažerjev kot s šolanjem pilotov.

Italjanska Finmeccanica s svojim hčerinskim podjetjem Aermacchi razvija novo napredno trenažno letalo M 346, ki je prvič poletelo leta 2004. Podobno kot zlati orel bo M-346 opremljen z HUD, HOTAS in MFD. Vsi ti sistemi bodo pilotom omogočali simulacijo različnih bojnih operacij od napadov z različnimi orožji do zaščite pred napadalcem z elektronskimi protiukrepi. Letalo bo krmarljivo preko sistema fly by wire, računalnik pa bo letalo umetno stabiliziralo pri vpadnih kotih večjih od 35° in preprečeval preobremenitve letala v ostrih manevrih. S tem so preprečili možnost vrija in prevlečenega leta. S tem želijo doseči, da se pilot osredotoči predvsem na nalogo, ki jo mora opraviti in ne na to kako bo letel letalo. Razvoj letala M-346 sega v leto 2000. Testni program zajema tri letala. Tretje letalo je popolnoma identično prihodnjim serijskim letalom. Za statične teste na zemlji pa so uporabili dve testni letali. Pri Aermacchi pričakujejo, da bodo za letalo pridobili vse potrebne certifikate do leta 2007, ko naj bi jih tudi začeli dobavljati uporabnikom.

Sočasno Aermacchi nadaljuje z razvojem MB339. Model FD trenutno dobavljajo italijanskim zračnim silam, medtem ko so model CD, ki je predhodnih FD in ga ne proizvajajo več začeli uporabljati kot testno letalo za simulacije oborožitvenega sistema med letom (WASIF – weapon system simulation in flight). Program financirajo obrambna ministrstva Nemčije, Italije, Nizozemske, Portugalske in Turčije.

UAE izbrali M-346 napredno šolsko-lovsko letalo

Letalske sile in zračna obramba Združenih Arabskih Emiratov so na natečaju, ki je potekal že nekaj časa in v katerem sta tekmovala korejski Korea Aerospace Industries/Lockheed Martin T-50 in italijanski Alenia Aermacchijev M-346 izbrale slednjega.

Novico je predstavnik vlade Združenih Arabskih Emiratov sporočil na mednarodni obrambni konferenci (IDEX), ki je potekala konec  februarja 2009 v Abu Dabiju.  Naročilo zajema 48 šolsko-lovskih letal M-346  v 'ocenjeni'  vrednosti 1 milijarde evrov. Nekaj letal bo opremljenih v konfiguraciji lahkih bojnih lovskih letal. Alenia Aermacchi bo pravtako zagotovil šolanje posadk in simulator letenja. Prve M-346 naj bi UAE dobili leta 2012. Posel je bil pogojen tudi s sodelovanjem lokalne industrije pri končni proizvodnji letal v UAE in okrepljenem sodelovanju med Alenio Aermacchijem in Mubadala Development na področju civilnega letalstva.  Ta nakup predstavlja prvi uspeli posel izven Italije. Italijanske zračne sile so namreč naročile 6+9 letal M-346. Prvo od šestih letal so italijanske letalske sile konec leta 2011 začele testirati pred uvedbo v operativno uporabo. Testiranja bodo trajala leto dni, spremljali pa jih bodo tudi opazovalci singapusrkih letalskih sil, ki so kupile 12 letal M-346 (Borut Podgoršek).


Izrael izbral šolsko letalo M346  

Petek, 17 Februar 2012

 

Izraelsko obrambno ministrstvo je izbralo italijanskega šolskega reaktivnega dvoseda Alenia Aermacchi M346 za prihodnje izraelsko šolsko letalo. Pogodba vključuje nakup 30 letal, v boj za naročilo pa so Italijani premagali Korejo z nadzvočnim šolskim dvosedom KAI (Korea Aerospace Industries) T-50. Izraelci bodo z novimi dvosedi zamenjali ameriške A-4 skyhawk. V natečaju so postavili pogoj, da bo opremljevalec s sistemi in elektronsko opremo izraelski (Elbit/IAI), prav v tej točki pa so prednost prevzeli Italijani, saj so se pisno obvezali, da bodo v M346 vgradili izraelske komponente. Prvo letalo bo prišlo v Izrael leta 2014, opremljeno bo z motorji Honeywell F124.

Gre brez dvoma za največji uspeh M346, za katerega se je odločila tudi Italija in naročila serijo prvih šestih letal, dva pa so doslej že dobavili. M346 je tudi izbor Singapurskih letalskih sil, naročili jih bodo 12.

Gre za sodobno aerodinamično zasnovano reaktivno šolsko letalo, ki so ga najprej ponudili pri ruskem Jakovljevu že pred dobrim desetletjem. Alenia in Jakovljev sta pri razvoju precej časa sodelovala, nato pa so se njune poti ločile, Italijani pa so odkupili konstrukcijsko zasnovo. Verzijo letala T-100 so predstavili tudi v okviru ameriškega natečaja za šolsko reaktivno letalo T-X, ki naj bi zamenjal Northropove T-38 talon. V ameriškem natečaju se za naročilo potegujejo še korejski T-50 (v sodelovanju z Lockheed Martinom) ter BAE Systems/Northrop Grumman z letalom hawk.

vir: revija Obramba
Video - prvi let M-346


Tehnični podatki:
Aermacchi M-346
Italija

Tip: dvosedo dvomotorno šolsko uvajalno letalo/lahko bojno letalo
Pogon: dva turboventilatorska motorja Honeywell F-124-GA-20 s po 2835 kg potiska

Mere:  
krila    
- razpetina  9,7 m 
- površina  23,5m² 
trup    
- dolžina  11,5 m 
- višina  5,0 m 
   
Mase:  
- prazno 4627 kg 
- največja vzletna (šolsko)  6700 kg
                                    (bojno)  9500 kg
- bojni tovor 3000 kg 
Gorivo:   
- notranje   1950 kg 
   
Zmogljivosti:  
- največja hitrost  1083 km/h 
- najmanjša hitrost   167 km/h 
- največja višina  13.715 m
- začetno vzpenjanje  127 m/s 
- koeficient obremenitve g  +8/-3
- dolet  2030/2590 km  


 


              
Oborožitev:
 Bombe:  - do skupaj 3000 kg
   - prostopadne mk.82, mk.83 in mk.84
   - lasersko vodljive GBU-12 in GBU-16, kasetnica mk.20 rockeye, BLU-755
   durandal za  uničevanje letalskih stez
   - 4 AGM-65 maverick
   4 protioklepne brimstone
 Rakete zrak-zrak:  
   4 rakete AIM-9 sidewinder
   top Defa 30 mm
 Drugo:  
   (foto) izvidniški zabojnik vicon 17
   zabojnik s sistemom za protielektronske ukrepe ELT 555
   
   


Uporabniki: naročili so jih Italija, Izrael in Singapur 

Cena: nad 15 milijonov USD


Nazaj