Rivalstvo med Evropo na eni in Severno Ameriko na drugi strani je na gospodarskem področju neizprosno. Posledica tega so med drugim tudi nove tehnične rešitve, ki se porajajo različnim proizvajalcem predvsem v Evropi, da bi zaobšli severnoameriško konkurenco in na ta način ohranili ali celo povečali število zaposlenih v evropski letalski branži.

airbus_a310mrtt.jpgEvropa še nima pravega transportnega letala, ki bi lahko uspešno konkuriralo ameriškim transporterjem. Novega Airbusovega transporterja A400M, ki je v razvojni fazi in ga že sestavljajo še nekaj let ne bo v operativni uporabi. Zaradi velikih razvojnih stroškov se njegova proizvodnja odmika v prihodnost. Prva izmed trenutno 180 naročenih letal, naj bi naročnikom dobavili leta 2009. Do takrat pa bodo transportne zmožnosti evropskih vojska slonele predvsem na ameriških transporterjih kot so C-130 hercules, C-141 starlifter in drugih. Da pa vendarle nebi bili povsem odvisni od omenjenih transporterjev predvsem pa zato, da bi nekaj sredstev ostalo doma (v Evropi) so se v nemškem obrambnem ministrstvu odločili, da v sodelovanju z Airbusom in Lufthanso Technik (LHT) predelajo štiri potniška letala A310-300 v prave leteče transporterje. Rodil se je projekt Airbus A310MRT (večnamenski transporter - multi-roll transporter). A310MRT seveda ni klasično transportno letalo, a kljub temu zadovoljuje prenekatere potrebe uporabnikov.

Iz obstoječega širokotrupnega potniškega letala Airbus A310-300 so v LHT odstranili vso nepotrebno opremo, ter letalo konstrukcijsko in komunikacijsko prilagodili novim – vojaško transportnim - zahtevam. Za potrebe prevoza tovora so okrepili konstrukcijo podesta potniške kabine in vgradili tovorna vrata. Poleg standardne komunikacijske opreme za civilno potniško letalo so mu dodali še V/UHF in satelitsko komunikacijo. Hkrati so vgradili še sistem za prepoznavanje lastnih letal – Identification Friend or Foe (IFF), taktično navigacijsko sredstvo – Tactical Air Navigation Aid (TACAN), satelitsko navigacijo – Global Positioning System (GPS), dvosmerni komunikacijski sistem za izmenjavo podatkov o letu letala - Aircraft Communications Addressing and Reporting System (ACARS) in sistem za preprečevanje trčenja v zraku – Traffic Collision Avoidance System (TCAS). Transporter je po novem namenjen trem različnim uporabam.

Različne konfiguracije

  • klasični transporter za prevoz do 214 vojakov
  • transporter za prevoz dvanajstih standardnih palet ter 57 vojakov. Na levi strani sprednjega dela letala so vgradili tudi posebna transportna vrata, ki se zaradi lažjega nalaganja tovora odpirajo navzgor. Prednji del letala je rezerviran za tovor zadnji pa za vojake. V spodnjem delu trupa ostaja prtljažni prostor nespremenjen.
  • 'leteča bolnišnica' ima na letalu na voljo šest operacijskih postelj z vso opremo za intenzivno nego. Za ranjence na nosilih je zagotovljenih 38 mest in za manj poškodovane še 33 sedežev. Nestandardno opremo za 'letečo bolnišnico' so razvili v LHT.

Transporter se je pokazal za izredno uporabnega in prav zato so se v nemških letalskih silah (Luftwaffe) odločili, da mu dodajo še eno konfiguracijo. Vgradili mu bodo dodatne rezervoarje za gorivo in A300MRT bo postal leteča cisterna A300MRTT (T-tanker)

transporter 'leteča cisterna' za prečrpavanje goriva v zraku. V tej modifikaciji so do konca leta 2003 letalo opremili s petimi dodatnimi rezervoarji. Skupno je v letalu prostora za 96.200 litrov goriva (77.500 kg). Rezervoarji so postavljeni v sprednji ter zadnji prtljažni prostor. Dodatno so vgradili sistem za prečrpavanje goriva v zraku, ki ga bosta lahko izjemoma upravljala pilot in sopilot iz kokpita. Sicer je v letalo dodatno vgrajeno delovno mesto za sistemskega inženirja, ki bo prvenstveno skrbel za pravilno delovanje in uporabo sistema za prečrpavanje. Poleg inštalacij sistem vsebuje tudi dva (na vsaki strani po enega) podkrilna napajalnika s košaro. Košari bo pred prečrpavanjem goriva sistemski inženir, preko komandne plošče spustil 22 metrov za letalo. Proces prečrpavanja je nadzorovan preko video sistema, ki bo omogočal prikazovanje dnevne in nočne slike v letalu. Tanker na razdalji 5560 km prepelje 33 ton goriva oziroma 40 ton na razdalji 1853 km. Sistem je razvila španska CASA in omogoča pretok 4542 l goriva/min. Letalo bo oskrbovalo z gorivom bojna letala kot sta Tornado in Eurofighter.

Airbusov A310 je edino predelano sodobno potniško letalo v zadnjih letih. Predstavlja in postavlja nove standarde v transportnem letalstvu. Konfiguracijo letala je možno spremeniti v petdesetih urah ali manj. Vse to opravijo v LTH, kjer tudi skrbijo za vzdrževanje sicer vojaških letal po civilnih standardih. Nemške letalske sile so do konca leta 2003 v uporabo dobile vsa štiri predelana letala A310MRTT. Zanimanje za predelavo nadaljnjih dveh letal A310 pa je pokazala tudi kanadska vojska. Kanadčani bodo tako nadomestili dva svoja leteča tankerja, ki sta bila prav tako predelana iz starejših potniških letal DC-10 in L-1011 tristar, sicer ameriške izdelave.

Ob vse pogostejšem sodelovanju pripadnikov evropskih vojska na mirovnih operacijah po svetu se problematika njihovega transporta povečuje. Evropska vojna letalstva nimajo dovolj transportnih kapacitet, zato za prevoz svojih vojakov najemajo tudi civilna letala. To pa ni vedno najboljša in najcenejša rešitev.

Zaradi večje neodvisnosti od ameriških proizvajalcev transportnih letal Evropa potrebuje lastno transportno letalo. Prav zato, so projekti kot sta A400M in A310MRTT za evropsko letalsko industrijo in vojsko izjemnega pomena.

Potreba in uporabnost letala A310MRTT se je najbolj pokazala ob evakuaciji poškodovanih palestinskih otrok in ob terorističnemu napadu na pripadnike francoskih oboroženih sil, ki so zapuščali hotel v Karačiju (leta 2002). V obeh primerih so uspešno evakuirali in zdravstveno oskrbeli vse pomoči potrebne ljudi.

Tehnični podatki:
Airbus A310MRTT,
Evropa

Tip: leteči tanker, transportno letalo, leteča bolnišnica
Pogon: dva turboventilatorska motorja Pratt & Whitney PW4152/6 s po 249,1 kN potiska ali General Electric CF6-80C2 z 262,4 kN

Mere:  
Krila   
- razpetina   43,9 m 
- površina  219 m2 
Trup   
- dolžina  46,66 m 
- višina  15,81 m 
Tovorna kabina:   
- dolžina  33,24 m 
- širina  5,28 m 
- višina  2,33 m 
- prostornina  210 m3 
   
Mase:  
- prazno  80.200 kg 
- največja vzletna  164.000 kg 
- tovor   37.000 kg 
- gorivo  77.500 kg 
   
Zmogljivosti:  
- potovalna hitrost  M = 0.79 
- največja višina  12.500 m 
- vzletna steza (150t)  2500 m 
- dolet (s potniki)  7400 km 
- prazno  12.950 km 
Oborožitev:
nima
Uporabnica: Nemčija, Kanada

Cena: ni podatka


Nazaj