Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sre08Avg2007

Alenia/Embraer AMX

Informacije
Borut Podgoršek
Letalo so začeli snovati leta 1977. Italijani so imeli z njim velike načrte, predvsem pa so hoteli zamenjavo za ostarele Fiatove G.91 v jurišnih in izvidniških nalogah in za F-104 v vlogi protiladijskih jurišnikov. Kasneje se je italijanskemu izdelovalcu pridružil še brazilski Embraer, saj je tudi brazilsko vojaško letalstvo hotelo bojno letalo za podobne naloge.

alenia_embraer_amx.jpgElektronski del jurišnika AMX je dovolj sodoben z ustrezno navigacijsko taktično opremo, elektronskim sklopom za elektronske protiukrepe, radarskimi opozorilniki ter aktivnimi in pasivnimi motilnimi napravami. Za izvidniške naloge mu obesijo ustrezno fotografsko opremo, lahko pa tudi infrardeče-elektrooptične opazovalne naprave (v zabojniku pod trupom).

Italijanska in brazilska izvedenka se razlikujeta predvsem po oborožitvi: Italijani so v AMX vgradili top 20 mm M61 vulcan, Brazilci pa so se morali zaradi ameriških restrikcij zadovoljiti s parom topov DEFA 30 mm.

Samo ime AMX ni bilo nikdar pojasnjeno, morda A pomeni jurišnik, M pa mornariški ter X oznako za projekt, vendar je ostalo v obeh državah uporabnicah letala.

Gre za, poleg jugoslovansko-romunskega orla, enega redkih projektov tako ozko namenskega letala s podzvočno hitrostjo. Zanj je sicer pokazalo zanimanje nekaj tretjih držav, vendar so že omenjene naloge lažje pokrivali z dosti cenejšimi šolskimi dvosedi. Proizvajalci so upali, da bo AMX privabil številne kupce predvsem zaradi protiladijskih zmogljivosti, vendar dandanes lahko zelo učinkovite protiladijske izstrelke, kakršni so na primer francoski AM-39 exocet, harpoon ali kormoran, nosi praktično že vsako malo bolj izpopolnjeno šolsko reakcijsko letalo, da ne govorimo o lovskih bombnikih, večnamenskih lovcih. Britanci so na primer na osnovi dvosedega šolskega hawka izdelali enosedi hawk 100 in dobili hitrejše ter gibčnejše letalo, ki po nosilnosti zaostaja le za slabo petino.

Izdelali so tudi dvosedo izvedenko z bolj specializirano elektronsko opremo, vendar so na račun drugega sedeža odstranili en trupni gorivni rezervoar, kar avtomatično zmanjšuje dolet. To seveda za naloge, povezane z elektronskim bojem, letalu ni v prid.

Naši zahodni sosedje  so dobili prve jurišnike od skupaj 129 (104 enosede in 25 dvosedih AMX-T) v uporabo že leta 1989, z njimi pa so opremili šest eskadrilj za opravljanje nalog lahkih jurišnikov, izvidnikov in za protiladijski boj. Brazilci so načrtovali skupaj kar 150 letal, vendar jih imajo po obstoječih podatkih le 41 (27 enosedov in 14 dvosedov). Obe letalstvi sta opremili svoje jurišnike za oskrbo z gorivom v zraku iz letečih cistern, brazilski iz KC-135 in KC-707, italijanski pa tudi iz tornadov.

Največje južnoameriško letalsko podjetje Embraer je potrdilo informacije, da je sklenilo pogodbo, vredno okoli 250 milijonov dolarjev, po kateri bo v sedemdesetih mesecih popolnoma obnovilo 43 letal bojnih letal AMX brazilskih letalskih sil (FAB - Forca Aérea Brasileira), ki se v enosedežni različici primarno uporabljajo v jurišnih in izvidniški nalogah, v dvosedežni različici pa za usposabljanje in prešolanje posadk. Nova pogodba je nekakšno dopolnilo pogodbe, ki sta ju strani sklenili že leta 2003. Nov posel vključuje obnovo konstrukcije letal, popravila in predvsem posodobitev tehnološko zastarelih elektronskih sistemov. Po načrtih predstavnikov podjetja Embraer naj bi prototip obnovljene in posodobljene enosedežne različice letala AMX prvič poletel v začetku prihodnjega leta, dobava prvih obnovljenih letal brazilskim letalskim silam pa naj bi stekla še konec istega leta. Letala AMX sta skupaj razvili Italija (Alenia Aeronautica) in Brazilija (Embraer) v okviru projekta AMX International, prvi polet je bil opravljen maja leta 1984, serijska proizvodnja je stekla leta 1986, v operativni uporabi pa so od leta 1989. Brazilske letalske sile naj bi imele v operativni uporabi okoli 52 letal AMX, namenjenih, kot smo že omenili, jurišnim nalogam in 10 dvosedežnih letal AMX, namenjenih usposabljanju, vsa pa so bila dobavljena med letoma 1989 in 2002. Na posnetku sta enosedežna in dvosedežna različica AMX-a brazilskih letalskih sil. (Drago Dakič Prelc, januar 2011)


Tehnični podatki:
Alenia/Embraer AMX

Tip: enosedi jurišnik; dvosedi trenažer in/ali izvidnik
Pogon: turboventilatorski motor Rolls-Royce spay 807 s potiskom 5011 kg

Krila:  
- razpetina 9,79 m
- površina  21,00 m2
Trup in repni del:  
- celotna dolžina  13,23 m
- višina  4,66 m
- razpetina repa 6,58 m
Mase:  
- prazno 6700 kg
- največja vzletna 13.000 kg
- zunanji tovor  800 kg
Gorivo:  
- notranje  2762 kg
- zunanje 1760 kg
Zmogljivosti:  
- največja hitrost  
- nizko M = 0,86
- vzpenjanje  3124 m/min
- največja višina  13.000 m
- največji dolet (z dod. gorivom)  3336 km


Oborožitev:
- top M61A1 20 mm s 350 naboji (italijanski AMX)
- 2 topa DEFA 554 30 mm (brazilski AMX)
- rakete zrak-zrak sidewinder (I) ali MAA-1 piranha (B) na koncih kril
- skupni bojni tovor do 3.800 kg
- nevodljive rakete
- rakete zrak-ladja
- protiradarske rakete
- bombe mk82/83/84
- lasersko vodljive bombe
- kasetne bombeUporabniki: Italija, Brazilija


Nazaj

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.