Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon24Sep2007

Iljušin/Berijev A-50 »mainstay«

Informacije
Borut Podgoršek

Letalo za zgodnje opozarjanje in nadzor so razvili v Letalskem raziskovalnem in proizvodnem kompleksu Berijeva, združeni delniški družbi v Taganrogu v Rostovski regiji v Rusiji. Letalo A-50 izhaja iz dobro znanega vojaškega transporterja Il-76MD in je bolj znano pod imenom - Natovi kodni oznaki »mainstay«. Pri tem letalu pa zlahka pride do zablode, kajti Berijev svoja letala običajno označuje s črkovno oznako Be, ki ji doda številko, tokrat pa so dali črkovno oznako A, ki so jo pri Berijevu namenili prototipnemu letalu.

berijev_a_50_mainstay.jpgA-50 je začel operativno pot leta 1984 v takratnih Letalskih silah Sovjetske zveze, vsega skupaj naj bi bilo teh letal 16. Zadnjo verzijo, z oznako A-40 U, so prikazali leta 1995. Poglavitna naloga je detektiranje in identifikacija letal v zračnem prostoru, določitev njihovih koordinat, smeri leta in za-tem prenos teh podatkov na poveljniško mesto. Prav tako pa A-50 deluje kot nadzorni center za vodenje in usmerjanje prestrezniških letal in letal taktičnega letalstva v območja bojev ter usmerjanje na cilje na bojišču. Vlogo letala A-50 »mainstay« naj bi torej na neki način primerjali z vlogo ameriškega E-3 sentrya, sistema za zgodnje letalsko odkrivanje in opozarjanje, ki gaje razvil Boeing (AWACS).

Osnovna verzija A-50 je v uporabi že od leta 1984, v času Sovjetske zveze so bili nameščeni v letalski bazi v Litvi, po razpadu vzhodne supersile pa so jih premestili na polotok Kola, »Mainstaya« so opazili tudi na opazovalnih poletih na Daljnem vzhodu in na Krimu. Prvi preizkus je doživel med zalivsko vojno leta 1991, s temi letali pa so patruljirali tudi v operacijah ruske vojske v čŒečeniji.

berijev_a-50_mainstay.gifPri Berijevu so izdelali tudi tri letala A-50EI AEW za Indijo v sodelovanju z izraelskim IAI, ki je letalo opremil z ustrezno elektronsko opremo. Štiri takšna letala, prav tako ob sodelovanju z izraelskimi strokovnjaki iz Israel Aircraft Industry, ki naj bi prispeval elektronsko opremo, so naročili tudi Kitajci, vendar se je stvar zapletla zaradi ameriškega veta. Prišlo pa naj bi do dobave ruskih verzij A-50/A-50M/A.

A-50 opravljajo naloge na operativnih višinah med 5000 in 10.000 m, vrhunec patruljiranja je tako na višini 10 km, Dolet tega letala je 5000 km, trajanje leta pa kar 7 ur in 40 minut. Posadko letala sestavlja pet mož v pilotski kabini in 10 za opravljanje različnih nalog. Poleg radarskega detekcijskega sistema ima letalo tudi zelo občutljiv IR sistem, ki z višine 10 km na primer zazna izstrelitev rakete v oddaljenosti celo do 1000 km.

Bistveni del elektronske opreme »mainstaya« predstavljajo opazovalni 3-D radar »šmelj« (posodobljen v »šmelj-M«), transmisijski signalni sistem, digitalni računalnik, oprema za identifikacijo lasten-tuj, radijski link za usmerjanje lovcev, kodirni sistem, radijska komunikacijska oprema, telemetrijska kodirna oprema in registracijska oprema. Radarski in usmerjevalni sistem lahko sledi 50 do 60 ciljem hkrati in nanje usmerja posamično 10 do 12 lovcev.

Seveda je letalo opremljeno tudi s sistemi za lastno zaščito, gre seveda predvsem za sisteme elektronskih protiukrepov za zaščito pred napadalci iz sprednje in zadnje sfere. Med letom ga ščiti tudi lastni lovci. Vgrajena oprema mu omogoča letenje v vseh vremenskih razmerah in tudi ponoči ter na vseh geogrskih širinah.

Tehnični podatki
Berijev A 50 »mainstay«,
Rusija

Tip: letalo za zgodnje odkrivanje, nadzor zračnega prostora in usmerjanje lovcev
Pogon: 4 turboventilatorski motorji Solovjev D-30KP s po 12.300 kg potiska

 
Mere:  
Krila  
- razpetina  50,5 m
- površina  300 m2
Trup
- dolžina  46,6 m
- višina 14,76 m
   
Mase:  
- prazno 88.450 kg
- največja vzletna  190.000 kg
- gorivo  64.820 kg
   
Zmogljivosti:  
- hitrost med patruljiranjem   okoli 600 km/h
- največja višina   10.200 m
- obremenitev g  +2
- dolet  5000 km
- trajanje leta  7 ur in 40 minut

Oborožitev:
nima
Uporabnica: Rusija
Cena:  ni podatkaNazaj
Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.