Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sre17Okt2007

Boeing B767 AWACS

Informacije
Borut Podgoršek

Japonske samoobrambne sile so za nosilno ploščad letalskega sistema zgodnjega odkrivanja, opozarjanja in nadzora - AWACS izbrale Boeingovo letalo B767. Proizvodnja prejšnje ploščadi, letala B707, je bila sklenjena pred dobrimi petnajstimi leti (1991), študije pri Boeingu pa so dale naslednika, modificirano letalo B767 kot nosilno ploščad tega zapletenega in obsežnega elektronskega sistema. Prvi kupec je bila japonska vlada in prvi dve letali dobila leta 1998, naslednji dve pa leto kasneje; vsa štiri so vključili v sestavo japonskih letalskih samoobrambnih sil in so postala operativna leta 2000. Posadka letala je dvočlanska, moštvo AWACS-a pa šteje 18 mož, ki ima poveljnika naloge in poveljnika za taktiko.

boeing_b767_awacs.jpgŠirokotrupni B767 ponuja kar 50 odstotkov več prostora v potniškem delu kabine kot predhodnik B707, prostornina pa je skoraj dvakrat večja. Antena z veliko kupola premera 9.1 m je postavljena nad trup. Radarska antena je del primarnega radarskega si sistema AN/APY-2, razvitega za E-3 sentry v Northrop Grummanu, radar obratuje na valovni dolžini 10 GHz (okoli10 cm) na valovnem področju E/F. Po azimutu skenira mehansko šestkrat v minuti, po elevaciji pa elektronsko. Kadar radar ne deluje, se kupola vrti s štiri mi vrtljaji v minuti (zaradi mazanja nosilcev in vrtljivih delov antene), Glavni načini delovanja radarja so pulzni dopplerski (po višini), način preiskovanja izven vidnega horizonta, način delovanja za odkrivanje površinskih ladij, zatem kombinirani način za odkrivanje zelo oddaljenih objektov, pasivni način delovanja, v katerem je oddajnik ugasnjen za radarsko neme operacije.

boeing_b767_awacs_kabina.jpgVidno polje radarja je 360°, z višine pa zaznava objekte v oddaljenosti do 320 km. Zaznane cilje ločuje in jih obravnava posamično, take pa potem prikazuje na situacijskem kazalniku.

Kabina sistema AWACS je nameščena v običajni potniški kabini. V njej so komunikacijske naprave, računalniški sklopi za obdelavo podatkov in signalov, sklop z navigacijsko opremo in sklop z identifikacijska opremo.

Obdelane podatke prebirajo člani moštva za zgodnje odkrivanje, opozarjanje in nadzor - AWACS - na visokoločljivih barvnih kazalnikih. Glavni računalnik za obdelavo podatkov in signalov je Lockheed Martinova naprava CC-2E s petkratno zmogljivostjo naprave, kakršna je vgrajena v Boeing E-3 sentry.

Oprema na B767 AWACS je popolnoma interoperabilna s tisto na starejših awacsih.

Pogonska motorja letala B767 AWACS sta zmogljivejša General Electricova iz serije CF6, saj razvijeta kar po 28.000 kg potiska. Letalo tako lahko nosi težji tovor, v tem primeru več opreme, ima večji dolet, doseže večjo višino in ostane dlje časa v zraku, kar so bistvene letalne zahteve za letečo radarsko postajo. Vse elektronske naprave na krovu napajata električna generatorja, pritrjena na motorja, skupaj pa proizvedeta 600 kW.

Tehnični podatki:
Boeing B767 AWACS,
ZDA

Tip: letalo za zgodnje odkrivanje, opozarjanje in nadzor
Pogon: dva turboventilatorska motorja General Electric CF6-80C2B6FA s po 28.000 kg potiska

Mere:   
Krila   
- razpetina   47,57 m 
Trup   
- dolžina   48,51 m 
- višina  15,85 m 
Radarska kupola   
- premer   9,1 m 
- debelina    1,8 m 
   
Mase:   
- največja vzletna  175.00 kg 
- gorivo   70.510 kg 
   
Zmogljivosti:   
- največja hitrost  nad 800 km/h 
- največja višina   12.200 m 
- trajanje leta  13 ur v radiju 555 km 
Oborožitev: nima
Uporabnica: Japonska(4)
Cena: nad 250 milijonov USD


Nazaj

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.