Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon29Okt2007

Dassault falcon 7X

Informacije
Borut Podgoršek

Po kar nekaj mesecih negotovosti so Dassaultovi vodilni možje na letalskem salonu na Le Bourgetu leta 2001 vseeno napovedali začetek program falcon FNX, kot so ga označevali tedaj. Še več podrobnosti je zatem razkril ameriški distributer falconov konec istega leta, ko so ga preoznačili v 7X.

falcon7x_parkiran_virdassault.jpgGre za najbolj zmogljivega falcona doslej, ponuja pa v prvi vrsti premagovanje razdalje, kakršna je na primer med Parizom in Tokiom. Sprva takšne zmogljivosti niti niso napovedovali, toda novo zamišljeno krilo superkritičnega profila in večjim puščičnim kotom jim zdaj to obljublja. Vse pri hitrosti M=0,9.

Kabina ima takšen premer kot pri falconih 900, vendar je nekoliko podaljšana. V njej je novi kokpit EASy, ki ima korenine v Honeywellovem elektronskem sistemu Primus Epic, sestavni del pa bodo štirje zasloni LCD.

Tudi tega podviga Dassault ni mogel izvesti z lastnimi naložbenimi sredstvi, zato je privabil številne partnerje tako iz Evrope kot iz ZDA. Po začetnih optimističnih napovedih pa so konstruktorji glede rokov postali malo realnejši in Falcona 7X predstavili na slonu v Parizu leta 2005, kar je leto dni za napovedanim. Dassault je zbral približno 40 depozitov za falcona 7X, skorajda izključno v ZDA.

falcon7x_virtual_virdassault.jpgGre za povsem novo poslovno letalo ustvarjeno v virtualnem okolju. Konstruktorji so uporabili poseben 3D računalniški program CATIA, ki so ga razvili pri Dassaultu in se preko mreže povezali z dobavitelji, ki so imeli v vsakem trenutku na voljo vse tehnične podatke in zahteve za določeno komponento. Ko so to komponento skonstruirali so podatke o njej posredovali neposredno na proizvodnjo linijo, kjer so stroji izdelali kovinski ali kompozitni izdelek. Tako so čas izdelave od prve komponente do vgradnje zadnje na letalo skrajšali iz 14 mesecev na pičlih 7. Letalo ima 40% večja okna kakor njegovi predhodniki iz družine Falcon in povsem nov prezračevalni sistem, ki bo največ 16 potnikom omogočal udobnejše potovanje. Zaradi predpisov, ki za poslovna letala veljajo v ZDA (tista, ki so v zraku lahko dlje kot 12 ur) ima 7X opcijsko možnost vgradnje posebne kabine za počitek pilota in sopilota. Letalo bodo poganjali trije reakcijski motorji P&W307 s 33 kN potiska, ki po besedah predstavnika iz Dassaulta zagotavljajo manjši čelni upor, kakor identično močna dva motorja. Poleg tega trije motorji zagotavljajo večjo varnost na čezoceanskih letih. 7X je tudi prvo poslovno letalo, ki za krmiljenje uporablja fly-by-wire sistem. Prvič je poletelo 5. maja in do junija 2005 naletelo dobrih 50 ur. Za pridobitev certifikata plovnosti bodo s tremi testnimi letali v 15 mesecih opravili 1200 ur letenja. Za 30 mio evrov kolikor je njegova kataloška cena se je do danes odločilo 55 kupcev.

Tehnični podatki:
Falcon 7X

Tip: poslovno letalo dolgega doleta
Proizvajalec: Dassault Aviation, Francija
Pogon: trije turboventilatorski motorji Pratt & Whitney Canada  s po 27,2 kN potiska
Posadka: 2+8 do 14 potnikov

Mere:   
- dolžina   23,19 m 
- razpetina
   kril  
25,13 m 
- višina  7,77 m 
- velikost
   kabine 
20 % večja kot pri falconu 900EX 
   
Mase:   
- največja
   vzletna 
28,894 kg 
- največja
   pristajalna 
27,443 kg 
   
Zmogljivosti:   
- potovalna
   hitrost
M=0,90 
- dolet   10.500 km (pri potovalni hitrosti M=0,88 in z 8 potniki) 

falcon7x_obremenitve_virdassault.jpgCena: pod 40 milijoni USD


Nazaj

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.