Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pet14Dec2007

Iljušin Il-76 candid

Informacije
Borut Podgoršek
Rusi (takrat Sovjeti) so kar dolgo časa iskali zamenjavo za uspešno transportno letalo An-12, seveda pa so hoteli transporterja z reakcijskimi motorji. Pred konstruktorje so postavili tipično rusko zahtevo: vzdržljivo in robustno transportno letalo, ki lahko vzleta in pristaja tudi na tradicionalno slabih stezah, ki naj bi jim rekli drugače tudi letališča. In konstruktorjem pač ni preostalo drugega, kot da so namestili krila kar se da visoko in podnje obesili štiri motorje. Il-76 pa je bil že po sami zasnovi povsem drugačno transportno letalo kot An-12, zaradi nosilnosti je lahko prevažal zajetne in težke tovore (An-12 npr. 12 t, I1-76 kar 48 t); tako so dobili novega transporterja, stari turbopropelerski Antonov pa je ostal v rabi,

iljusin_il_76_candid.jpgVisokokrilca s puščičastim krilom in T-repom. Tako pilotska kot potniško-tovorna kabina sta pod izenačenim tlakom. Sprednji in zadnji rob krila sta opremljena z napravami za povečevanje vzgona (predkrilci - zakrilci), poleg tega so ga opremili še s krilci, spojlerji in zračnimi zavorami.

Avionika je prilagojena zahtevam takšnega transporterja, ki mora opravljati naloge tako podnevi kot ponoči in v vseh vremenskih razmerah. Med značilnimi elektronskimi napravami so opazovalni radar, osrednji digitalni računalnik, avtomatski sistem za upravljanje letala, radijski navigacijski in pristajalni sistem, naprava za identifikacijo lasten-tuj ipd.


Pogonski agregati so proizvod Solovjeva, gre pa za (v Rusiji) zelo razširjene turboventilatorske motorje D-30. Gorivo je spravljeno v dvanajstih integralnih rezervoarjih, izoliranih drug od drugega. Gorivni rezervoarji so deljeni v štiri skupine, ustrezno razmeščenosti štirih motorjev.

V potniško-tovorni kabini so vse naprave za izskok padalcev kakor tudi za natovarjanje in raztovarjanje tovora, vse skupaj pa je zelo prilagodljivo najrazličnejšim nalogam, za katere preuredijo letalo v najkrajšem času.

Letala so izdelovali v daljnem Uzbekistanu, serija v skoraj četrtstoletni proizvodnji je dosegla nekaj manj kot 1000 letal, če vojaškim prištejemo še civilne različice. čŒe je bil dolet po eni strani hiba tega Iljušinovega transporterja, pa je bil silno prilagodljiv in primeren za uporabo tudi v najzahtevnejših klimatskih razmerah. Torej zelo pripraven za rabo v ostrem vremenu, ki vlada v Sibiriji, kamor so s »candidi« prevažali težke tovore. Njegove druge prednosti so relativna robustnost in preprosto ter nezahtevno vzdrževanje, kar je spet pomenilo zelo veliko, ker je šlo za rabo v tako oddaljenih krajih, kot so mesta v Sibiriji.

Od leta 1974 so I1-76 uporabljali tudi v Letalskih silah Sovjetske zveze in bojni krst so doživeli že v naslednjem desetletju med dolgoletno vojno v Afganistanu. Pred napadi uporniških raketnih izstrelkov so se branili z dobro opremljenim sistemom za pasivno samoobrambo, na primer metalci vab, potem radarskim opozorilnikom, povrhu vsega pa so v rep letala namestili še dva topa v povezavi namerilnim radarjem.

Nastalo je kar nekaj različic tega letala, poleg osnovne I1-76 še Il-76M, Il 76MD in Il-76MF. Razlikujejo se predvsem po nosilnosti, saj ima verzija M nosilnost kar 48 t, osnovna verzija Il-76 pa le 28 t. Zadnja izvedba je Il-76MD, pravzaprav enaka kot -M in z enako nosilnostjo, konstrukcija pa je trdnejša in trajnejša, povečana je tudi vzletna masa. To povečanje mase gre predvsem na račun večje količine goriva, kar povečuje dolet za celih 40 odstotkov! To je zelo pomemben podatek za letalo, kajti že večkrat omenjena hiba ruskih letal je prav omejen ali relativno majhen dolet. Verzija -MF ima kar za 6.6 m podaljšan trup in za četrtino močnejše motorje (novi PS-9OA-76). Konec leta 2011 bo vzletelo prenovljeno letalo Il-476. Gre za posodobljeno verzijo letala Il-76MD, ki bo opremljen z novo avioniko Kupol-3, motroji Perm PS-90A-76 in pa novim, lažjim krilom. Nosilnost letala bo povečana na 60ton.

V Berlinu so leta 2006 predstavili prenovljeno transportno letalo IL-76TD-90VD, ki lahko poleti z 50 tonami tovora kar 10200 km daleč. Letalo poganjajo štirje turboreakcijski motorji PS-90A-76, ki skupaj zmorejo 58000 kg potisne sile in porabijo 7200 kg goriva na uro. Skupina Volga-Dneper, ki je začela projekt prenove IL-76 leta 2002 in ga tudi financira je že pridobila vsa potrebna dovoljenja za uporabo v civilnem prometu. Letalo ustreza tudi vsem okoljevarstvenim predpisom, ki jih zahteva ICAO in zaradi katerih so v prvi vrsti modernizacijo sploh začeli.

V konfiguraciji AEW je tri Il-76 naročila Indija. Prvega so dobili v prvi polovici leta 2009. Letalo je opremil IAI z faznim režnim radarjem Elta. 

Tehnične lastnosti:
Iljušin Il-76M »candid«
ZSSR/Rusija

Tip: transportno letalo
Pogon: štirje turboventilatorski motorji Solovjov D-30KP s po 12.000 kg potiska

Mere:   
Krila   
- razpetina  50,50 m 
- površina   okoli 300 m2 
Trup   
- dolžina  46,59 m 
- višina   14,42 m 
   
Mase:   
- prazno  98.500 kg 
- največja vzletna   170.000 (190.000) kg 
   
Gorivo:   
- notranje   81.830 kg 
   
Zmogljivosti:   
- največja hitrost    850 km/h 
- potovalna hitrost   760 km/h 
- največja višina  15.500 m 
- vzletna steza  850 m 
- dolet (z največjim tovorom)   4200 km 
- dolet (40 t tovora verzija -MF)  5800 km

Oborožitev:
Top: 2 x GŠ-23 kal. 23 mm v repni kupoli
Uporabnici: Rusija, Indija
Cena: ni podatka


Nazaj

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.