Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sob22Dec2007

Mikojan Gurjevič MiG-29 "fulcrum"

Informacije
Borut Podgoršek

Hladna vojna med ZDA in Sovjetsko zvezo je bila povod tudi za razvoj lovskega letala MiG-29. Vse skupaj se je začelo leta 1960, ko so letalske sile ZDA začele razvoj 'naslednje generacije' lovcev v programu Fighter Experimental (FX). McDonnell Douglas je leta 1969 zmagal na razpisu in novo lovsko letalo F-15 eagle je bilo na obzorju.

Sovjetska zveza je sledila programu FX za katerega je bila delno tudi sama kriva. Sovjetski MiG-21 so namreč popolnoma zasenčili ameriške F-86 sabre v vietnamski vojni in Američani so morali priti do boljšega letala. Da pa bi ostali v koraku z Američani so morali Sovijeti odgovoriti na Ameriško odločitev. Tako so v letu 1969 lansirali program PFI (Prospective Frontal Fighter (Perspektivnyi Frontovoi Istrebitel)).

mikojan_mig_29_fulcrum.jpgSeveda sta k programu PFI, ki je slonel na priporočilih in izhodiščih Centralnega Aero in Hidrodinamičnega inštituta (Tsental'ny AeroGidrodinamicheski Institut-TsAGI) pristopila oba konstrukcijska biroja, tako Mikoyan kot Sukhoi. Zahteve za novo lovsko letalo, ki jih je postavil TsAGI so bile zelo ambiciozne. Tako naj bi novo lovsko letalo imelo velik doseg, najsodobnješo oborožitev in 'računalniški' nadzor nad aktivnimi oborožitvenimi sistemi, velike zmogljivosti, super krmarljivost, vgrajene kompozitne materiale ter možnost vzletanja s kratkih in neurejenih vzletišč. Kot se je kamalu izkazalo so bile te zahteve prevelike in jih v nobenem od konstrukcijskih birojev niso mogli uresničiti. Direktor MiG OKBja Artem Mikoyan je uspel zlobirati, da so projekt leta 1972 razdelili na 'težkega' TPFI in 'lahkega' LPFI. Prav tako so Američani svoj projekt FX razdelili na dva projekta iz katerih sta izšla F-15 eagle in F-16 fighting falcone. Konstrukcijski biro Sukhoi OKB je zmagal v programu TPFI, medtem ko je MiG OKB zmagal v projektu LPFI. Plod obeh zmag sta na eni strani Su-27 in na drugi MiG-29. MiG-29 je v vrstah Rdeče Armade nadomestil starejše lovce MiG-21, MiG-23, Su-7 in Su-17 in je bil prvenstveno namenjen za zračne dvoboje na prvi frontni črti. Prvi prototip s serijsko številko 901 (kodno ime 9-11) je krstno poletel 6 oktobra 1977 s poskusnim pilotom Alexandrom Fedotovom za krmili. Enici so sledila še tri testna letala 902-904, ki so bila delno konstrukcijsko spremenjena. Med preskusnimi leti so izgubili letali št. 903 in 908, ki jima je odpovedal motor (908 je bilo nadomestno letalo za 903). Pilota obeh letal sta se uspešno in varno kataplutirala.

berlin_061.jpgSeriji petih testnih letal je sledila predproizvodnja serija devetih letal št. 917-925. Zadnje od teh letal je poletelo decembra 1982 in je kasneje služilo kot model za končno proizvodnjo. Prve devetindvajsetice je Rdeča Armada dobila v operativno uporabo junija 1983.

Američani so že dober mesec po prvem poletu s sateliti odkrili eno devetindvajsetico, ki je bila v Preskusnem centru Zhukovsky in mu nadali kodno ime Ram-L. Z prihodom MiG-29 v operativno uporabo Sovjetskih letalskih sil je bilo 'zahodnjakom' znanih vse več tehničnih podrobnosti. Letalo je dobilo NATOvo kodno ime Fulcrum-A. SSSR pa je MiG-29 prvič predstavila tuji javnosti julija 1986 z obiskom na Finskem.

Že naslednje leto pa js SSSR dobavila prve MiG-29 prijateljskim državam Vzhodne Evrope. Prva letala je dobila prav Jugoslavija sledile pa so ji Vzhodna Nemčija, čŒeškoslovaška, Poljska, Romunija, Bolgarija in Madžarska. Danes so vse te države (razen Srbije) članice zveze NATO in temeljito posodabljajo svoje oborožitvene sisteme – seveda tudi letala. Kjljub temu te države še vedno uporabljajo in modernizirajo svoja letala. Po zadnjih podatkih naj bi skupaj imele še 120 lovcev MiG-29.

Srbija
Nekdanji Jugoslaviji so Rusi dobavili skupno 16 lovcev MiG-29 (od tega 4 MiG-29UB-dvosed za šolanje) od katerih jih je bilo (na tleh ali vzraku) več kot dve tretjini uničenih v operacijah Allied Force. Preostalih pet je bilo vključenih v oborožitev Srbskih letalskih sil in so bila operativno do aprila 2004. V tem času jim je potekel resurs in zaradi pomanjkanja vzdrževanja in rezervnih delov so jih umaknili iz operativne uporabe. Srbi so se že pred letom 2004 pogajali z Belorusi o obnovi teh letal vendar dogovora niso dosegli. Končno so podpisali sporazum o obnovi letal z rusko korporacijo MiG, ki predvideva začetek obnove že letošnjega leta. Pogodba obsega obnovo vseh pet letal in transportnega letala Antonov An-26.

Nemčija
Vzhodna Nemčija je v letu tik pred padcem berlinskega zidu (1989) opremila svoje letalske sile z 20-imi letali MiG-29 in štirimi MiG-29UB. Po združitvi obeh Nemčij je MiGe prevzela Bundeswehr in jih uporabljala za svoje in potrebe NATA (preučevanje sistemov, zmogljivosti, ...). Vzhodna Nemčija je imela pred združitvijo naročenih še 32 letal, a so naročilo po združitvi preklicali. NATO standardi so zahtevali modernizacijo teh letal, zato so Nemci in Rusi ustanovili podjetje MAPS (MiG Aircraft Product Support Group), ki je poskrbelo za vgradnjo sodobnih navigacijskih sistemov, IFF in večjo zanesljivost samega letala. Prvo modernizirano letalo je Luftwaffe dobila leta 1995. Enosedi MiGi so dobili oznake MiG-29G medtem , ko so dvosedi dobili oznako GT. Leta 2003 so Nemci 'prodali' Poljakom 23 MiGov za simbolično vsoto 1 Evro.

Slovaška
berlin_058.jpgSovjetska zveza je v letu 1989 dobavila 20 letal MiG-29 tedanji čŒeškoslovaški (od tega 2 MiG-29UB). Ob razpadu čŒeškoslovaške leta 1993 je vsaka od naslednjic dobila polovico flote. čŒehi so svoje MiGe umaknili iz enot že v letu 1994 in jih v zameno za helikopterje W-3 sokol leta 1995-96 odstopili Poljakom. Nasprotno so Slovaki svojo floto v istem obdobju okrepili z dodatnimi 14 MiGi. Slovaška flota se je tako povečala na 24 letal od katerih jih je danes operativnih 21. Od tega jih je 12 v postopku modernizacije, ki ga od leta 2004 izvaja korporacija MiG. Modernizacija poteka v sodelovanju z Rockwell Collinsom, BAe Systems in LOT-om (Letecke opravovne Trencin), kjer modernizacijo tudi izvajajo. Podobno kakor Nemške, tudi Slovaške MiGe opremljajo z opremo, ki jo zahtevajo NATO standardi. Modernizacija 12 MiGov bo Slovaško stala 69,6 mio dolarjev od katerih jih bo 50 plačala Rusija kot klirinški dolg. Prvi prenovljeni MiGi so prišli iz delavnic v Slovaškem Trencinu konec lanskega leta. Vseh 12 pa bo moderniziranih do konca letošnjega leta. Slovaške letalske sile naj bi jih uporabljale do leta 2015.

Poljska
V letih 1989-90 je Poljska dobila 12 letal MiG-29 (od tega tri -29UB). Njihova flota se je povečala za 10 čŒeških in 23 Nemških MiGov. Poljska ima tako največjo floto teh letal v Vzhodni Evropi. Od 45 letal jih bo 36 v operativni uporabi medtem, ko bodo preostala končala za rezervne dele in kot učni eksponati. Kakor tdui v drugih državah uporabnicah MiG-29 so tudi Poljaki svoje MiGe modernizirali in prilagodili standardom NATA. Manjših posodobitev so bili deležni le Nemški MiGi, ki so bili že posodobljeni v času Nemške posesti. Posodobitve in ostale preglede opravljajo v obratih WZL-2 v Bydgoszczu pod okriljem korporacije MiG, ki zagotavlja tehnično dokumentacijo in vse rezervne dele. Po opravljeni posodobitvi avionike in drugih sistemih ter strukturi letal bodo Poljski MiG-29 lahko opravljai svoje naloge še 4000 ur ali vsaj do leta 2018.

Romunija
Povsem drugačna usoda je doletela Romunske devetindvajsetice. Prvih 12 so Romuni prevzeli leta 1989 in nadaljnjih šest v letih 1993-94. V letu 1990 se želeli modernizirati letala iz prve dobave in se zato povezali z Nemško DASA, izraelskim Elbitom in romunskim Aerostarom. Rezultat tega je bil program Sniper, ki je predvideval modernizacijo devetindvajsetic do katere pa v večji meri nikoli ni prišlo. Posodobili so le en MiG-29, ki je poletel maja 2000. Zaradi velikih pritiskov korporacije MiG, ki pri obnovi ni sodelovala so projekt Sniper ustavili. Leta 2002 so vse Romunske devetindvajsetice prizemljili in verjetno ne bodo nikoli več operativne.

Bolgarija
berlin_055.jpgLeta 1990 so Bolgari prevzeli 22 letal MiG-29 (od tega štiri -29UB) od katerih jih je danes operativnih še 21. Leta 2002 so Bolgari podpisali pogodbo o modernizaciji vseh MiG-29 z korporacijo MiG. Delo je iz različnih razlogov teklo zelo počasi zato so zelo nezadovoljni Bolgari leta 2004 pogodbo z Rusi prekinili. Obrnili so se tudi na Aerostar in Elbit vendar tudi z njimi niso uspeli doseči ustreznega dogovora. Končno so letošnjega marca podpisali novo pogodbo z Rusi in tako bo korporacija MiG obnovila 16 bolgarskih lovcev za 48 mio dolarjev.

Madžarska
Zadnja Vzhodnoevropska država, ki je v svoje enote dobila ruske lovce MiG-29 je bila prav Madžarska. V letih 1994-95 so Madžari dobili 28 teh letal (od tega šest -29UB). Po zadnjih znanih podatkih je operativnih še 12 lovcev madžarskih, medtem ko so ostali konzervirani. Kljub temu, da so Madžari svoje letalske sile opremili z Švedskimi JAS--39 gripni bodo njihovi MiG-29 ostali v operativni uporabi vsaj do leta 2009. Dokaz za to je nedavni obisk visokega predstavnika madžarskih oboroženih sil na Slovaškem, kjer Slovaki svoje MiG-29 tudi modernizirajo.

Po razpadu SSSR in koncu hladne vojne so se gospodarske razmere za proizvajalce vseh vrst letal močno poslabšale. Tako so krporacije MiG, Sukhoi, Antonov, Yakovlev in Ilyushin zašle v resne finančne težave. Proizvodnjo so stežka ohranjali na račun modernizacij starih letal, domače prodaje in standardnih azijskih ter afriških kupcev. Kljub temu so se po svojih najboljših močeh trudili razvijati tudi nova letala in tehnološko izboljševati performanse starim. Tako so v konstrukcijskem biroju MiG na lanskoletnem salonu MAKS v Moskvi predstavili demonstratorja usmerjenega potiska MiG-29M OVT. Gre za superkrmarljivega večnamenskega lovca, ki je prvič poletel leta 2003 in je opremljen s sistemom, ki mu omogoča vektorski potisk. To pomeni, da se izpušna šoba motorja lahko premika po treh prostostnih stopnjah (v smereh x,y in z). S tem dosežemo natančno določeno smer izpuha, ki letalu omogoča super manevrske sposobnosti. Letalo v določenih položajih zanika vse zakone aerodinamike, saj mu moč motorjev in usmerjeni potisk omogočata skoraj lebdenje v navpičnem položaju, kjer površine krila ne opravljajo svoje prvenstvene naloge – generiranja vzgona. Uporaba usmerjenega potiska je možna v vseh režimih delovanja motorja, tudi v primeru vklopljenega dodatnega zgorevanja. Odklon izpušnih šob pa je omejen na 20°. Izredne manevrske sposobnosti letala se najbolj pokažejo pri zračnih dvobojih, kjer je krmarljivost izrednega pomena.

mig_29_ovt_img_2952.jpgNa letalskem salonu ILA v Berlinu so Rusi tudi v tujini premierno predstavili MiG-29M OVT. Po več kot sto testnih poletih smo ugotovili nekatere pomankljivosti v softweru, ki krmili z izpušnim sistemom in konstrukcijske pomankljivosti pri vrtljivem delu izušnih šob. Te težave smo odpravili in sedaj smo z letalom izjemno zadovoljni je dodal vodja testnih pilotov pri MiG korp. Pavel Vlasov. Prav on je v Berlinu predstavil MiG-29M OVT, kjer je pokazal tudi nekaj izjemnih manevrov, ki jih to letalo zmore. Brez dvoma demonstrator nove tehnologije MiG-29M OVT prinaša nov izziv tudi zahodu, ki je z X-31 podobno tehnologijo že preučeval. Direktor konstrukcijskeg biroja pri MiG korp. Vladimir Barkovsky pravi, da bo ta sistem omogočil pilotu vrsto prednosti v dog-fightu, povečal pilotovo varnost v kritičnih trenutkih leta in zmanjšal njegove telesne obremenitve ter mu omogočil, da se povsem posveti bojnim aktivnostim in oborožitvenim sistemom. Sistem bo vgrajen na vse bodoče modele večnamenskih lovcev MiG-29M in kasnejše generacije letal MiG.

Ta izboljšava bo povečala tržno zanimivost tega letala predvsem v tradicionalno Rusko usmerjenih državah, ki že uporabljajo MiG-29 in predvsem v Indiji, ki se ravno odloča o nakupu novih lovskih letal. Izbrani proizvajalec bo Indiji dobavil 126 letal v skupni vrednosti 9 milijard dolarjev. Rusi upajo na zmago tudi zaradi dobrega poslovnega sodelovanja z Indijo in licenčne proizvodnje njihovih letal v Indiji. Odličen posel pa jim je pred kratkim uspel v Alžiriji. Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je tam meseca marca podpisal pogodbo o dobavi orožja in oborožitvenih sistemov Alžiriji v vrednosti 7.5 milijarde dolarjev. Letalska industirja je dobila za dobro polovico vrednosti naročil. Sikhoi in Yakovlev bosta dobavila 28 letal Su-30MKA in 16 trenažerjev Yak-130. MiG pa bo oskrbel Alžirce z 28 letali MiG-29SMT (večnamenski lovec za izvoz) in 6 letali MiG-29UBT v skupni vrednosti 1.8 milijarde dolarjev. Opcijsko pa si pri MiGu lahko obetajo še naročilo za nadlajnjih 15-20 lovcev. Poleg tega bodo Rusi od Alžircev za 300 milijonov dolarjev odkupili 36 starejših devetindvajsetic, ki jih bodo modernizirali in prodali tretjim državam. Alžirsko naročilo je tako pravi balzam za celotno Rusko vojaško letalsko industrijo. S temi naročili in naročili iz Indije (za 16 novih palubnih lovcev MiG-29K/KUB, modernizacijo Indijskih MiG-29B in potencialno naročilo 126 novih lovcev) bodo pri MiGu lahko stopili na pot razvoja lovskega letala pete generacije. Prihodnost skoraj 30 let starega MiG-29 v novi preobleki z najsodobnejšo navigacijsko opremo in avioniko, ki sta po zahodnih standardih je torej več kot lepa.

Jemensko obrambno ministrstvo je leta 2006 naročilo 32 novih letal MiG-29SMT. Pogodba je vredna 1,3 milijarde ameriških dolarjev. Poleg tega bodo Rusi obnovili še 66 starejših devetindvajsetic. Nadgradili jih bodo v serijo -29SMT za kar bodo Jemenčani odšteli še milijardo dolarjev.

Ocenjujejo, da je imel Irak okrog 50 lovcev MiG-29, od katerih so jih koalicijska letala med Zalivsko vojno sestrelila pet. Veliko je bilo uničenih na tleh medtem, ko je neznano število letal (med 4 in 21) preletelo v Iran. Najmanj eno letalo se sestrelil po končani agresiji.

Tehnični podatki:
MiG-29M/M2
SZ, Rusija

Posadka: 1-2
Pogon: 2x turboventilatorski motor Klimov/Sarkisov RD-33 serije 3M
- potisk 162,8 kN

Mere:   
- dolžina  17,32 m 
- razpon kril  11,36 m 
- višina  4,73 m 
- površina krila  38 m2 
   
Masa:   
- največja vzletna masa  22.700 kg 
   
Zmogljivosti:   
- g-obremenitev  +9 
- največja hitrost  2445 km/h 
- največa višina   18.500 m 
- dolet  2000km z prečrpavanjem v zraku do 6000 km 

Oborožitev: 4500kg različnih orožij

Oborožitev MiG-29M (večnamenski lovec):
Radar ZHUK-ME omogoča zaznavanje tarč na razdaljah do 120 Km. Hkrati lahko spremlja deset ciljev v zraku in napade štiri od njih hkrati. Zemljske cilje zazna na razdalji 250Km in nanje izstreli rakete z oddaljenosti 150Km.
osem podkrilnih nosilcev za rakete:
- zrak-zrak RVV-AE (AA-12 adler), R-27ER1 (AA-10 alamo C), R-27ET1 (AA-11 archer), R-60 (AA-8 aphid)
- zrak-zemlja AS-12, AS-14, AS-17
- vodene bombe KAB-500KR(OD), KAB-500L,
- nevodljive rakete,
- prostopadajoče bombe in vgrajen top GSh-301.

Uporabniki (so bili ali so še): Alžirija, Bangladeš, Belorusija, Bolgarija, čŒeškoslovaška, Eritreja, Indija, Irak, Iran, Srbija (Jugoslavija), Kazahstan, Kuba, Madžarska, Malezija, Moldova, Nemčija, Peru, Poljska, Romunija, Rusija, Severna Koreja, Sirija, Slovaška, Srbija, Turkmenistan, Ukrajina, Uzbekistan, ZDA, Yemen, ...


Nazaj
Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.