Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon27Feb2023

Projekt za največje letalo v zgodovini Skubin Design

Informacije
Borut Podgoršek

Družinskemu podjetju Skubin Design je uspelo pridobiti in izvesti posel za izdelavo liverya za Airbus A340

Naročnik posla je lizinška družba V2 aviation iz Dubaja. Podjetje V2 aviation deluje na področju operativnega lizinga letal, najema letal s posadko in Ad Hoc čarterjev.

V EASA okolju obstajajo tri različna področja delovanja podjetij (organizacij). Prva je t.i. Part 21.J - Design Oragnisation, druga t.i. Part 21.G - Production Oragnisation in tretja t.i. Part 145 - Maintenance Oragnisation.

Igor Skubin iz Skubin Design je za sierra5 povedal, da ima njihovo podjetje letalski certifikat »Production Oragnisation« (PART21.G) za proizvodnjo delov letal. Montažna ekipa pa ima tudi vse najnujnejše certifikate za delo (lepljenje nalepk) na letalih (t.i. Maintenance Oragnisation) zato lahko delajo kot podizvajalci. »Za kakršnokoli vgradnjo ali zamenjavo delov na letalu potrebuješ odobritev vseh treh organizacij. Design Organisation je odgovorna za dokumentacijo in izdelavo papirjev in odobri izdelavo ter montažo in je skrbnica modifikacije. Mi kot Production Organisation lahko vršimo montažo samo pod okriljem Part 145.  Production Organisation je lahko proizvajalec letal, delov in naprav ali pa neodvisna družba, ki ima od EASA ali nacionalo dovoljenje za izdelavo.« je povedal Skubin.

Spremembe na letalih lahko delajo samo Design organizacije, ki predpišejo tudi delovni nalog (Inženiring order oz. Service buletin). Skubin za svoje delo potrebuje odobritev Design oraganizacije (PART21.J). V primeru izvedbe del na A340 so jim delo odobrili pri romunskem podjetju AeroNova. Ko so pridobili dovoljenje so naredil nalepke. Za samo lepljenje pa so morali biti podizvajalec, v tem primeru podjetja Joramco MRO Maintenance Oragnizacije (PART145). Maintenace organizacija mora odobriti vsa dela, ki so vpisana v delovnem nalogu na letalu. V primeru Skubin designa lepljenje nalepk.

Za lepljenje liverya Surinam Airways na letalo Airbus A340 so potrebovali štiri dni. Delo so izvedli štirje zaposleni v podjetju Skubin Design v MRO Joramco v Ammanu v Jordaniji. Letalo bo letelo na relaciji Amsterdam -  Paramaribo.

Foto: Skubin Design

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.