Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pet10Mar2023

Država predstavila destinacije za večjo letalsko povezljivost

Informacije
Davor Golec

Na današnji predstavitvi sta destinacije predstavila ministrica za infrastrukturo, gospa Alenka Bratušek in minister za gospodarstvo, turizem in sport, gospod Matjaž Han. Nekaj presenečenj pri naboru destinacij, izbor pa bi lahko bil optimalnejši.

Ministrstvi sta skupaj izdelali program za večjo letalsko povezljivost v Republiki Sloveniji v letih 2023 – 2025. Cilj programa je določitev letalskih prog do najpomembnejših evropskih središč in strateških tujih trgov, ki so za Republiko Slovenijo izrednega gospodarskega pomena.

Destinacije so združene v tri sklope. Prednostni seznam obsega deset letališč in dopolnilni sedem, medtem ko so v dodatnem tretjem sklopu zajete vse destinacije v ECAA, ki niso zajete v predhodnih dveh seznamih.

Pristojna ministra si pridržujeta pravico do spremembe tega programa zaradi sprememb ali dopolnitev seznamov letališč v odvisnosti od razvoja tega zračnega prometa v ECAA oziroma stališča Evropske komisije.

Prednostni seznam letališč A (letališka vozlišča):

    Dunaj (VIE)

    Kopenhagen (CPH)

    Atene (ATH)

    Madrid (MAD)

    Amsterdam (AMS)

    Helsinki (HEL)

Prednostni seznam letališč B (končna destinacija):

    Bruselj Charleroi (CRL),

    Skopje (SKP),

    Praga (PRG),

    Berlin (BER).

Dopolnilni seznam letališč:

    Rim (FCO),

    Stockholm (ARN),

    Oslo (OSL),

    Barcelona (BCN),

    Lizbona (LIS),

    Priština (PRN),

    Pariz (ORY).

Dodatni seznam letališč:

- vse destinacije na ozemlju ECAA, ki niso zajete v prednostnem oziroma dopolnilnem seznamu.

Pomoči ni mogoče dodeliti za obratovanje letalske proge, ki na dan vložitve vloge:

- že tekoče obratuje (promet na progi se dejansko že izvaja v okviru tekočega tedenskega razporeda letov), ali

- še ne obratuje, vendar je v rezervacijskem sistemu objavljena namera katerega koli prevoznika za obratovanje te proge, za obdobje, ko je vozovnice za to progo že mogoče kupiti.

Država v program med drugim spodbuja in dodeljuje dodatne točke za prevoznike, ki bodo načrtovali odhode iz Slovenije zjutraj med 6. in 9. uro in prihode v Slovenijo zvečer med 19. in 23. uro. To je zmožno, glede na odpiralne čase letališč, doseči v večini samo na Brniku, ne pa v Mariboru ali Portorožu, ki sta, glede na podatke v zborniku letalskih informacij (AIP) odprta precej manj, Maribor pozimi in poleti med 8. in 17.uro, Portorož pa poleti med 8.30 in 20.uro ter pozimi med 8.30 in 17.uro. Med letališči se zagotovo pogreša spodbujanja povezljivosti z Bukarešto letališče Otopeni (OTP) in Sofijo (SOF), kot ene izmed najbolj zaželjenih evropskih destinacij iz Slovenije, kamor ni redne letalske povezave.

Kot je uvodoma dejala ministrica Bratušek, je okrevanje letalskega prometa v Sloveniji po pandemiji covida-19 zelo slabo; pri tem sta se združila negativna učinka pandemije in propada letalskega prevoznika Adrie Airways. Zato se je država reševanja lotila s tem programom in preučitvijo možnosti ustanovitve novega slovenskega letalskega prevoznika. »O tem bomo govorili, ko bodo narejene poglobljene analize, ki se sedaj pripravljajo," je dejala.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport je dejal da sta internacionalizacija in krepitev tujih neposrednih investicij ključni razvojni prioriteti slovenskega gospodarstva. Države in destinacije, ki jih program letalske povezljivosti predvideva, so tako med prednostnimi trgi naše države ali med trgi priložnosti. Gospodarstva Zahodnega Balkana so najbolj relevantna za slovenske izhodne investicije, z vidika blagovne menjave sta za Slovenijo najbolj pomembna trga Nemčija in Avstrija. Med prednostnimi trgi pa so tako za izvoz kot tuje neposredne investicije pomembni še države DACH regije, Francija, Italija in Združene države Amerike, kar pokrivamo z vzpostavitvijo prometnih vozlišč.

»Z novimi letalskimi linijami odlično pokrijemo tudi države Beneluxa in Nordijske države. Verjamem, da bo pomoč za zagotovitev letalske povezljivosti Slovenije pozitivno vplivala na nadaljnje pozicioniranje Slovenije na omenjene evropske in globalne trge. Dolgoročno gledano pa bomo za dobro našega gospodarstva morali sprejeti sistemske ukrepe, da se bo naša letalska povezljivost stabiliziral", je dejal minister Han.

Podaljšan razpis za prijave za koncesijo za mariborsko letališče

Ministrica Alenka Bratušek je na današnji novinarski konferenci ob tem še povedala, da se je razpis še drugič podaljšal, tokrat za 14 dni, do 25. marca 2023

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.