Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pet17Nov2023

In memoriam Edvard Lorencon

Informacije
Borut Podgoršek

V 97. letu starosti je umrl pilot Edvard Lorencon (1927-2023).

Svoje življenje je zapisal letalstvu. Svojo letalsko pot je začel na Blokah, kjer je 1. junija 1946 začel šolanje za jadralnega pilota. Šolanje na Blokah je končal 3. oktobra 1946. Ker je imel rad letenje in je veliko obetal je šolanje nadaljeval v jadralni šoli v Ribnici. Tam je opravil še izpit za letenje z vitlo in vleko z motornim letalom. Šolanje za učitelja letenja je nadaljeval v Zveznem letalskem centru v Vršcu. Po koncu šolanja se je poleti 1947 vrnil v Kompolje, v katere ga je Letalska zveza Slovenije dodelila za učitelja jadralnega letenja. Oktobra 1947 so v Lescah postavili hangar, Lorencon pa je postal prvi upravnik jadralne šole. Tam je ostal do 15. novembra 1947. Edvard je v Lescah in Postojni delal kot učitelj letenja.

Leta 1950 je organiziral aeroklub v Ajdovščini, čez pet let pa še goriškega. V Vršcu se je leta 1950 začel šolati za motornega pilota in leta 1953 v Beogradu opravil izpit za športnega pilota. Na začetku leta 1957 se je zaposlil kot učitelj letenja in upravnik v Letalskem centru Ajdovščina in istega leta v Vršcu pridobil licenco za učitelja motornega letenja.

Edvard Lorencon P1110368

Na podlagi dolgoletnih pilotskih izkušenj, dovoljenja za akrobatskega pilota in odličnega poznavanja pravil akrobatskih tekmovanj je Edvard postal tudi zvezni in mednarodni sodnik za akrobatsko letenje. Bil je tudi član Komisije za varnost letenja in letalske nesreče.

Do upokojitve, leta 1978, je bil Edvard upravnik letalske šole in tudi direktor Letalskega centra Ajdovščina. Po upokojitvi je končno napočil čas, da Edvard uresniči svojo največjo željo, ki je v njem žarela od otroških dni: zgraditi letalo.

Edvard Lorencon je bil leta 1999 na skupščini AK Josipa Križaja imenovan za častnega člana tega kluba. V svoji dolgi in bogati letalski karieri je od laširanja z jadralnim letalom Vrabec 6. junija 1946 do zadnjega poleta leta 2012 z letalom KR-2 skupno naletel 7675 ur in ob tem doživel le nekaj letalskih incidentov. Letel je s 83 različnimi tipi letal in vzletel s 96 letališč v devetih državah. Opravil je tudi sedem skokov s padalom.

Nikoli ni služboval v jugoslovanskem vojnem ali civilnem letalstvu, a je v njem pustil izjemen pečat. Večina bodočih pilotov in pilotov rezervistov s Primorske se je urila pod njegovim budnim očesom. V aeroklubih se je takrat oblikoval nekakšen predizbor pilotov za vojsko, JAT in tudi Adrio.

»Naj njegova strast do letenja služi kot navdih za nas in prihodnje generacije ljubiteljev neba. Izrekamo iskreno sožalje njegovi družini in prijateljem. Počivajte v miru, spoštovani gospod Lorencon.« pa so zapisali njegovi ajdovski kolegi.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.