Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Tor21Nov2023

[Predstavitev] Letalo Utva 75 sova

Informacije
Borut Podgoršek

Verjetno ga ni slovenskega pilota, ki ne pozna letala Utva 75. Prve Utve 75 so začeli izdelovati leta 1975 do danes pa so jih po podatkih iz Pančeva izdelali 137.

Utva Avio Industrija iz Pančeva je bila ustanovljena 5. junija 1937. V svoji bogati zgodovini pa so trgu ponudili širok asortima letal. Med njimi letala: Utva 60, Utva 66, Utva 75, lasta, orel in galeb G4. Trenutno izdelujejo modela lasta in sova.

Najnovejša in najmodernejša Utva 75A41M sova je plod skoraj šest letnega razvoja je za sierra5.net povedal vodja razvoja v Utvi Aleksandar Petrović in dodal: "Projekt smo začeli z željo, da bi ga ponudili Turčiji za osnovno šolanje pilotov. Med korono, ko se je ustavil tudi razvoj sove smo uspeli pridobiti certifikat za design organizacijo in tako smo Utvo-75 sova certificirali sami. Sovo smo razvili na osnovi Utve 75 iz dveh razlogov. Prvi razlog je cena izdelave prototipa. Za prototip Sove smo uporabili trup stare Utve 75 in ga modificirali med prvim in šestim okvirjem. Torej celotno dolžino kabine. Na novo smo zasnovali vse sisteme in nosilec motorja. Drugi razlog je bil ta, da je struktura Utve-75 že preskušena in nam tako ni bilo treba delati na novo vseh konstrukcijskih preskusov."

Prerez letala Utva 75 sova
Prerez letala Utva 75 sova


Utva 75A41M sova je modernizirana verzija letala Utva 75. Namenjena je začetnemu šolanju, selekciji, turističnemu prevozu potnikov (aero-taxi), športnemu letenju itd. Lahko se uporablja tudi za snemanje in opazovanje iz zraka. Možno pa jo je tudi oborožiti z lahkim orožjem.

Poganja jo zračno hlajen motor Lycoming IO-390-A3A6 s štirimi cilindri in 157kW moči z dvokrakim propelerjem Hartzell HC-C2YR-1BFP/F 7894. Poraba motorja je približno 35 l/h kar sovi omogoča več kot štiri urno letenje.

 
V kabini je prostora za štiri ljudi. Kabina je široka 120cm in omogoča udobno letenje. Letalo je popolnoma kovinske konstrukcije in ima neuvlačnjivo podvozje. Vgrajeno ima avioniko Garmin G500 (2x VOR/LOC/GS/ADC in VHF radio) ter FDR integriran v GT500 in MVP-50P ter tudi snemalnik zvoka za pilota. Sova je certificirana v skladu s predpisi EASA CS-23 v Normal in Utility kategoriji.

Sodobno opremljen kokpit Utve 75 sove
Sodobno opremljen kokpit Utve 75 sove

Kataloška cena sove je 400.000 evrov in je odvisna od opreme, ki jo želi naročnik. Čas dobave pa vam bodo zaupali ob naročilu je še povedal Petrović.

Dodatne informacije o letalu lahko dobite na naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Dimenzije letala Utva 75 sova
Dimenzije letala Utva 75 sova

Foto in skice: Utva Avio Industrija

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.