Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Tor25Jun2024

FAI Sailplane Grand Prix

Informacije
pripravil: Sašo Jalšovec

Tekmovanje predstavlja formulo 1 jadralnega letenja, nanj pa se kvalificirajo najvišje rangirani jadralni piloti z vsega sveta.

V organizaciji Aerokluba Lesce in pod okriljem mednarodne letalske organizacije FAI, bo med 30. junijem in 6. julijem na letališču Lesce potekalo mednarodno tekmovanje v jadralnem letenju, FAI Sailplane Grand Prix.

logo2 transp ALC LesceDvajset najboljših pilotov na mednarodni FAI lestvici, tekmuje z jadralnimi letali, ki predstavljajo vrhunec jadralno-letalske tehnike. Na dnevnih nalogah, ki jim jih glede na vremensko situacijo določi vodstvo tekmovanja, dosegajo visoke povprečne hitrosti, pri čemer na zadani nalogi koristijo izključno naravne danosti, termiko in veter. Tekmovanja se bo udeležilo tudi pet slovenskih jadralnih pilotov. Glede na dobro poznavanje lokalnih značilnosti se nadejamo njihovih dobrih rezultatov.

Posebnost tega tipa tekmovanja je ti. regatni štart, kar pomeni, da letala istočasno prečkajo navidezno štartno črto, kar je za gledalce na tleh pogosto spektakularen prizor. Piloti nato iščejo idealne energijske linije na vnaprej določenem poligonu, torej nad področjem, ki ga določajo t.i. obratne točke.

Področje na katerem bodo leteli piloti v Lescah je osupljivo ne samo po svoji lepoti in izjemnih razgledih, temveč ponuja tudi odlične pogoje za jadralno letenje. Energijske linije na področju na katerem bodo leteli piloti v Lescah, določa predvsem orografija Karavank, Kamniško- Savinjskih in Julijskih Alp, proti zahodu pa orografske značilnosti Karnijskih Alp, Dolomitov, Nizkih in Visokih Tur.

Poleg Slovenije, so bila v letošnjem letu in prvi polovici naslednjega leta kvalifikacijska tekmovanja zaupana še organizatorjem v Španiji, na Norveškem, v Nemčiji, Italiji, Franciji, Avstraliji, ZDA, Nizozemski in na Poljskem.

Foto: Luka Hojnik, Aeroklub ALC Lesce, alc.si

 

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.