Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ned30Jun2024

Vojaški muzej Slovenske vojske prenovil helikopter Mil Mi - 8

Informacije
vir: MORS

V okviru Poletne muzejske noči 2024 je bila 15. junija v Parku vojaške zgodovine v Pivki predstavitev obnovljenega muzejskega predmeta helikopterja Mil Mi-8.

Originalni helikopter Mi-8 Jugoslovanske ljudske armade (JLA) so pripadniki slovenske Teritorialne obrambe (TO) in člani aerokluba Murska Sobota med osamosvojitveno vojno leta 1991 onesposobili tako, da so mu sneli eliso in nekaj vitalnih delov ter ga po cesti prepeljali na letališče v Murski Soboti, kjer so ga skrili. Po podpisu Brionskega sporazuma je slovenska stran helikopter Mi-8 brez enega kraka rotorja, ta je zdaj poleg obnovljenega helikopterja v Parku vojaške zgodovine Pivka, vrnila JLA. Zgodba o tem dogodku med vojno za Slovenijo je predstavljena na kanalu YouTube v video prispevku Vojna 1991 Pomurje.

Poljski helikopter ob prihodu v Slovenijo foto: Boštjan Kuret, PVZ

Helikopter Mi-8 smo pridobili na podlagi muzejske izmenjave eksponatov s poljskim vojaškim muzejem, Vojaški muzej Slovenske vojske ga je leta 2024 obnovil in mu nadel barvno shemo TO Vrček.

Mil Mi-8 v novi barvni shemi TO Vrček foto: Boštjan Kuret, PVZ

 

Naslovna foto: Helikopter Jugoslovanske ljudske armade, kot so ga po pristanku pobarvali zaposleni iz podjetja Soboslikarstvo in pleskarstvo Štelcer | Avtor: Marjan Garbajs

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.