Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon08Jul2024

Zaključeno tekmovanje FAI Sailplane Grand Prix Slovenia

Informacije
Sašo Jalšovec

V organizaciji Aerokluba Lesce in pod okriljem mednarodne letalske organizacije FAI, se je v soboto s šesto preizkušnjo v sedmih dneh zaključilo kvalifikacijsko tekmovanje v jadralnem letenju za veliko nagrado, FAI Sailplane Grand Prix Slovenia. Nastopilo je 20 udeležencev iz osmih držav.

Na zadnji preizkušnji so pilot preleteli štartno linijo nad blejskim otokom, ter nadaljevali po vzhodnem robu Košute, in točke nad Kokro, vzhodno od Preddvora. Sledila je točka proti zahodu, nad avstrijsko vasico Dellach v Ziljski dolini. Nato so se usmerili severno, v bližino vasice Berg v dravski dolini, ter nadaljevali do Reisskofla (2371m), zahodno od Belega jezera.

Jadralno letalo med šlepanjem na višino Foto: Tilo Holighaus

Z letom so nadaljevali v Karavankah, proti točki severno od Jezerskega, ter potem po južni strani Kamniško- Savinjskih Alp proti točki nad Črnivcem, kjer so obrnili nazaj proti zahodu. Naslednja točka je bila nad Mojstrano, sledila pa je kontrolna točka nad Mostami, in nato proti cilju nad letališčem Lesce.

Kombinacija JZ vetra in odličnih termičnih pogojev je pilotom omogočila, da so skoraj 400km dolgo nalogo opravili s povprečnimi hitrostmi prek 170km/h, kar je izjemno za tekmovanja.

Zmaga FAI Sailplane Grand Prix Slovenia je šla v roke Mariu Kiesslingu iz Nemčije, naš najboljši Boris Žorž pa je bil odličen peti.

Naslovna foto: Luka Hojnik

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.