Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sre12Sep2007

BAe Systems hawk

Informacije
Borut Podgoršek
Eden najuspešnejših, vsaj po prodaji in razširjenosti sodeč, na prelomu stoletja je BAE Systemsov šolski reakcijski dvosed hawk, nastal že pred tremi desetletji. Začeli so ga razvijati že v Hawker Siddley Aviation (HSA), ki ga že davno ni več in deluje v okviru BAE Systems. Leta 1971 je bil izbran ta britansko reakcijsko šolsko letalo, leto dni kasneje so jih že naročili prvih 176, zamenjal pa je šolske dvosede T- 1 gnat v šolanju letenja in hunterje T-7 v šolanju z oborožitvenimi letalskimi sistemi.

bae_systems_hawk.jpgPrvi se je dvignil pod nebo avgusta 1974 kot večina sodobnejših britanskih prototipov, torej še ravno pravi čas za predstavitev na letalskem salonu v Farnboroughu, ki je bil do nedavna v sodih letih v mesecu septembru (zdaj v juliju!). Agregat je bil zmogljiv, adour mk 151/851 s potiskom 23,3 kN, vendar so z bolj izpopolnjenimi in nadgrajenimi verzijami vgrajevali tudi močnejše motorje, na primer adour mk 861 s potiskom 25,4 kN vse do hawka 100 s potiskom 26,6 kN. Iz šolskega dvoseda je bil izpeljan tudi enosedi hawk 200, lovec "za revne", kot so ga označili, z najmočnejšim motorjem in vgrajenim radarjem APG-66H (kakršnega ima tudi F-16).

Hawk je rabil tudi kot osnova za ameriško palubno šolsko reakcijsko letalo T-45 goshawk (kragulj golobičar). British Aerrospace ga je zasnoval v sodelovanju z ameriškim McDonnell Douglasom (zdaj v Boeingu).

bae_systems_hawk_100_kokpit-2.jpgKakorkoli se bo že zgodilo se zdi skoraj nemogoče, da bi katero od prihajajočih sodobnih šolskih letal utegnilo doseči rekord, ki ga z preko 800 prodanimi šolskimi letali drži BAE-jev Hawk. Skupno so Hawki naleteli preko 1,5 milijona ur pri 19 različnih uporabnikih. Med zadnjimi so jih kupili tudi Indijci. Proizvajalci Hawka pa upajo, da se bo skupna prodana številka ustavila pri okrog 1000 letalih. Indijska vlada je za svojo vojsko kupila 66 Hawkov zadnje generacije. Posel vključuje tudi vso potrebno opremo za vzdrževanje in urjenje pilotov. Prvih 24 Hawkov bodo zgradili v Veliki Britaniji ostale pa po licenci v Indiji. Indijske letalske sile naj bi dobile prve Hawke v uporabo leta 2007. Indijci bodo, kakor tudi ostali naročniki (Avstralija, Kanada in Južno Afriška Republika) dobili zadnjo generacijo Hawka z ozako Mk 100. Opremljeni bodo s sistemom HOTAS (hands on throttle and stick), MFD (več funkcijskim zaslonom) in HUD (head up display). Začetek razvoja Hawka 100 sega v pozna osemdeseta leta prejšnjega stoletja. Prvi polet so opravili 1987 leta z posodobljenim motorjem, konstrukcijsko spremenjenim krilom in vgradnjo digitalne avionike. Indijska vlada je odločitev o nakupu hawkov sporočila septembra 2003, po tem ko je tudi britansko ministrstvo za obrambo sporočilo, da so se odločili za nakup Hawka 128 za šolski odsek kraljevih letalskih sil (RAF). Začetno naročilo obsega 20 letal z nadaljnjo možnostjo nakupa še 24 letal. Pgodba, ki zajema opremo in rezervne dele za ta letala znaša 1,17 milijarde evrov. V 25 letih kolikor naj bi hawki ostali v uporabi bodo za operativne stroške, vzdrževanje in rezervne dele potrošili 5,16 milijarde evrov. Prve hawke bodo v šolske enote RAF dobili leta 2008. S temi letali bodo nadomestili starejše hawke T1, ki jih uporabljajo v 19 in 208 eskadrilji RAF v Angleseyu. Z njimi pa bodo usposabljali bodoče pilote tornadov, harrierjev, eurofighter Typhoonov in tudi skupnih lovskih bombnikov JSF F-35. Poleg HOTAS, MFD in HUD bo hawk 128 opremljen tudi z sistemom, ki bo pilotu omogočalo uporabo sistema za nočno gledanje inštrumentov. Letalo pa bodo lahko opremili s 'pametnim' in šolskim orožjem, ki bo vodeno s pomočjo GPSa, kar naj bi povečalo točnost zadetkov. Motor Adour 951, ki je vgrajen na hawke 128 omogoča 25 % večji potisk kot na letalih Hawk T1.

Izvedenke
Hawk T.mk 1
: osnovni šolski dvosed za nadaljevalno šolanje in šolanje z orožjem za Kraljevske letalske sile. Hawk T.mk 1A: v proizvodnji po letu 1983, izdelanih 89, tudi za skupino Red Arrows; opremljen za pritrditev dveh raket zrak-zrak sidewinder na notranjih podkrilnih nosilcih; prirejeni za sodelovanje z letalskimi silami NATO (spremljanje tornadov in F-5).
Hawk serije 50: začetna izvozna verzija s 30 % večjo nosilnostjo in toliko večjim doletom. Ima štiri obesne točke pod krili, na vsako gre do 515 kg tovora, notranja dva nosilca sprejmeta dodatna rezervoarja s po 455 l goriva. Precej so mu izpopolnili navigacijske naprave, pa tudi namerilne naprave za dnevne napade, v opremi je tudi izvidniški obesnik.
Hawk serije 60: nadgradnja serije 50 z zmogljivejšim motorjem z dodatnimi predkrilci in štiripozicijskimi zakrilci za boljši vzgon pri vzletu. Obesijo mu lahko dodatne gorivne rezervoarje s po 592 ali 864 l goriva. Oborožijo ga z raketami zrak-zrak sidewinder ali magic. Pomeni pravi izvozni uspeh, saj so šli v tej konfiguraciji na Finsko, Abu Dabi, Zimbabve in Južno Korejo.
T-45A goshawk: verzija za Letalstvo Vojne mornarice ZDA
Hawk serije 100: dobil je izpopolnjene jurišne zmogljivosti, pet obesnih točk za nosilce, motor s 26 kN potiska, predkrilca in zakrilca za izboljšanje manevrskih zmogljivosti, izboljšan navigacijski sistem, opcijsko tudi lasersko iskalno napravo in podobno. Vgradili so mu sistem HOTAS – roki na ročici za plin in krmilni palici. Na zunanje nosilce mu obesijo do 3.084 kg bojnega tovora, bojni tovor pa predstavljajo tako bombe kot top 20 mm in rakete zrak-zrak sidewinder.
Hawk serije 200: enoseda bojna verzija
Hawk mk 132: posebej prirejena letala za indijsko vojsko

Tehnični podatki:
BAE Systems hawk (serije 100),
Velika Britanija

Tip: dvosedo enomotorno šolsko uvajalno letalo/lahko bojno letalo
Pogon: en turboventilatorski motor  Rolls-Royce Turbomeca adour s 26,6 kN potiska

Mere:  
Krila  
- razpetina kril  9,4 m
- površina kril   16,70 m²
Trup:  
- dolžina 12,4 m
- višina   4,13 m
   
Mase:  
- prazno  4440 kg
- največja vzletna   8810 kg
- bojni tovor   3084 kg
Gorivo:  
- notranje 1677 kg
   
Zmogljivosti:  
- največja hitrost  1065 km/h
- najmanjša hitrost  167 km/h
- največja višina  15.250 m
- začetno vzpenjanje  60 m/s
- koeficient obremenitve g= +8/-4
- dolet   2430 km
   
Oborožitev: do skupaj 3084 kg
Rakete zrak-zrak:  
- 4 rakete AIM-9 sidewinder ali Matra mica
Rakete zemlja-zrak:  
4 lanserji nevodljivih raket 68 mm ali 81 mm
   
- top 30 mm  
mitraljezi 12,7 m  
   
Bombe:  
  prostopadne ali kasetnice

Uporabniki:
Abu Dabi, Dubai, Finska, Indonezija, Južna Koreja, Kenija, Kuvajt, Malezija, Oman, Savdska Arabija, Švica, Zimbabve, ZDA (T-45)
Cena: okoli 15 milijonov dolarjev


Nazaj
Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.