Evropske članice NATO so se sicer odločile za Breguetovo patruljno letalo atlantique, Kraljevske letalske sile pa so raje sprejele predlog o zamenjavi ostarelih Hawker Siddeleyevih shackeltonov mr. 3 z letalom, zasnovanem na prvem reaktivcu za potniški promet comet. Le pod trup so mu dodali obsežen prostor (brez izenačenega zračnega tlaka) in tako dobili jašek za orožje. Skupaj so po letu 1969 izdelali 46 mornariških izvidniških nimrodov, od tega prvih 43 v verziji mr. I, zadnji trije pa so že bili v verziji AEW.3.

bae_systems_nimrod.jpgV letalskem potniškem prometu ne najbolje uveljavljeni comet se je kot nosilec tako izvidniških kot oboroženih sistemov izkazal za zanesljivo in krmarljivo letalo. To potrjuje tudi podatek, da so doslej izgubili samo dva, enega takoj po vzletu zaradi trka z jato ptic, ki so uničile motorje, drugega pa so izgubili med demonstracijskim poletom na letalski prireditvi v Kanadi v devetdesetih letih. Letijo pa nimrodi zares v vseh vremenskih razmerah, posebej težavne razmere so imeli med spopadom velike Britanije in Argentine za Falklandska (Malvinsko) otočje leta 1982. V ta spopad so šli nimrodi po komajda opravljeni nadgradnji v verzijo mr.2 (začeti leta 1979).

Nimrod mr.2 je opremljen z radarjem EMI searchwater, zelo zmogljivim računalnikom, Ferrantijevim navigacijskim sistemom, komunikacijskim sistemom, največja pridobitev pa je bila uporaba treh ločenih procesorskih sistemov za radar, za akustične senzorje in za taktično navigacijo. Verzijam za elektronske izvidniške naloge so dodali tri velike pasivne sprejemnike, po enega v nos dodatnih krilnih rezervoarjev in enega na vrh repnega smernega stabilizatorja.

Po letu 1977 je Velika Britanija sprejela odločitev, da gre po odlogu odločitve za Boeingove leteče radarske postaje (NATO je načrtoval 18 E-3 AWACS) po svoji poti in razvije nimrode z zmogljivostmi za zgodnje odkrivanje, opozarjanje ter nadzor. Tega se je najbolj razveselila britanska letalska industrija. Šlo je namreč za vgradnjo dotlej najbolj kompleksnega sistema elektronike v katero koli britansko letalo. Sprva so načrtovali, da bi sistem začel funkcionirati že leta 1982, vendar so stvar preložili na leto 1984. Skupaj so nadgradili enajst nimrodov v verzijo EAW mk.3, nimrodi so bili uporabljeni kot osnova za nadgradnjo. Preiskovalni radar je bil Marconi Avionicsov, anteni pa vgrajeni v nosno in repno radarsko kupolo, pokrivali pa sta 180°, skupaj torej 360°. Vgrajena oprema in naprave, kot so antene, na aerodinamiko letala skorajda niso imele vpliva.

Za podporo sistemu za elektronske ukrepe so vgradili po dva sistema v konca kril, preiskovala pa sta vsa radarska in radijska oddajanja.

V devetdesetih letih se je Velika Britanija ponovno odločila za posodobitev nimrodov in nadgradnjo 21 letal v standard mr. 4. Leta 2002 so število zmanjšali na 18 letal Gre za mornariško izvidniško in jurišno izvedenko, ki naj bi vstopila v operativno rabo leta 2004, prvi let s tem letalom pa je bil opravljen avgusta 2002. Bistvene naloge tega letala so mornariško izvidovanje, protipodmorniški boj, boj proti površinskim ladjam, pa tudi iskanje in reševanje na odprtem morju. Za sklop poveljniškega taktičnega sistema so podpisali pogodbo z ameriškim Boeingom.

Zanimivo je, da ima ta britanska leteča radarska postaja tudi kar precej oborožitve. Poleg omenjenih sistemov oborožitve za protiladijski in protipodmorniški boj ima tudi rakete zrak-zrak za lastno obrambo AIM-9 sidewinder. Oboroženi tovor pa obsega še rakete AGM-84 harpoon, torpede (tigerfish), poleg tega ima še vso opremo za odkrivanje podmornic.

Osrčje nimroda je preiskovalni radar 2000MR searchwater, izdelek Thales Defencea, medtem ko so elektrooptični sistemi in sistemi opazovanja Northrop Grummanovi. Letalo ima v opremi tudi radarski opozorilnik in detektor magnetnih anomalij (MAD).

Zelo kompleksen je tudi navigacijski sistem Smiths Industries NAV/FMS, povezan z navigacijskim računalnikom letalnim računalnikom, ki ju povezuje podatkovna cesta MIL-STD-1553B, Pomembni navigacijski napravi sta še laserski inercialni navigacijski sistem GPS LN-100G.

Današnji nimrodi so opremljeni z sodobnimi turboventilatorskimi motorji, nastalimi v sodelovanju med nemškim BMW in britanskim Rolls-Roycem BR710.

V Afganistanu je Britanska vojska septembra 2006 izgubila eno od letal nimrod MR2. V nesreči je življenje izgubilo 12 pripadnikov RAF, ter po en pripadnik mornarice in kopenske vojske. Gre za najhujšo nesrečo Britanske vojske po Falklandski vojni.

Tehnični podatki:
BAe Systems nimrod,
Velika Britanija

Tip: mornariško patruljno letalo (mr), letalo za zgodnje odkrivanje in opozarjanje (AEW), elektronsko izvidovanje (R)
Pogon: štirje turboventilatorski motorji BMW/Rolls-Royce BR710
 
Mere:  
Krila  
- razpetina  35 m
- površina 197 m2
Trup  
- dolžina 38,63 m (mr), 41,97 m (AEW)
- višina  9,08 m (mr),10,67 m (AEW)
   
Mase:  
- prazno 39.010 kg
- največja vzletna  87.090 kg
   
Zmogljivosti:  
- največja hitrost  926 km/h
- največja višina 12.800 m
- trajanje leta  12 ur
- dolet  9255 km

Oborožitev:
-
skupaj do 6120 kg
- do 9 torpedov v bombnih jaških v trupu
- globinske bombe in mine
- raketi zrak-zrak sidewinder na podkrilnih nosilcih
- izstrelki zrak-tadja harpoon na podkrilnih nosilcih
- top v zabojniku

Uporabnica: Velika Britanija (18-21)
Cena: program nimrod MRA4 ovrednoten na 2 milijardi funtov (leta 1999)


Nazaj