Bolj znan kot warthog - merjasec bradavičar - je bil thunderbolt II zasnovan predvsem za neposredno podporo na bojišču, potem pa so snovalci vključili še protioklepne zmogljivosti. Rezultat je znan, strah vzbujajoči uničevalec oklepnikov - pravi težki leteči top. Gre vsekakor za precej nenavadno letalo. ki se navidez počasi sprehaja po nebu, nekajkrat so ga že hoteli odpisati, vendar njegove zgodbe verjetno še ne bo tako kmalu konec, čeprav so njihovo število v enotah precej omejili.

Thunderbolt II je bil eden od dveh kandidatov za jurišno letalo Letalskih sil ZDA, njegov protikandidat je bil še Northropov A-9A (pravijo, da je Su-29 bolj podoben temu letalu kot A-10), v letu 1973 pa so potem izbrali Fairchildovo zasnovo.

fairchild_a_10_thunderbolt_ii.jpgLetalo je zgrajeno bolj ali manj okoli šestcevnega vrtjivega topa GAU-8/A avanger. Top ima kadenco 2100 nabojev v minuti ali pa 4200 nabojev v minuti. Skupaj je v shrambi za strelivo 1174 nabojev. Slednji so znani predvsem zaradi dejstva, da imajo v granati jedro iz osiromašenega urana, vendar ne zaradi radioaktivnega učinka, pač pa zaradi večje kinetične energije izstrelka. (Ker so ta letala s takimi topovskimi izstrelki sodelovala spomladi 1999 v napadu sil NATO na ZRJ, je to vzbudilo sum, da so zaradi radiaktivnega sevanja urana teh granat zboleli nekateri italijanski vojaki, ki so sodelovali v mirovni operaciji na Kosovu, vendar sumničenja niso bila nikoli potrjena.) Izstopna hitrost granate je 1067 m/s, kar zelo pripomore k natančnosti.

Prvi od skupaj 721 A-10 so prišli v Poveljstvo taktičnega letalstva USAF leta 1976, razmestili pa so jih po ameriški celini, na Aljaski, Evropi in Južni Koreji. Leta 1987 se jim je pridružilo 26 izvedenk OA-10A v eskadrilji za taktično letalsko podporo: opremljeni so kot standardne izvedenke, nosijo pa rakete za označevanje ciljev.

Zaradi delovanja na bojišču so A-10 močno oklepili, predvsem njegove vitalne dele in pilotsko kabino. Motorja so namestili na hrbtnem repnem delu trupa, poškodba enega pa še ne pomeni izgube letala v celoti, kajti z bojišča se lahko izvleče tudi zelo poškodovan. To se je izkazalo tudi med napadi na iraške oklepnike v zalivski vojni, pa tudi v ZRJ.

Verjetno je bil uspeh v delovanju med zalivsko vojno tudi odločilen za A-10, saj so v začetku devetdesetih že razpravljali o morebitni upokojitvi na videz okornih jurišnikov in zamenjavi z jurišnimi izvedenkami F-16.

V zadnjem desetletju so letalo precej posodobili, warthogi so dobili radarske višinomere, opozorilnike na bližino tal, natančnejše namerilne naprave, IR opazovalno napravo in terminal GPS.

Med orožji je poleg znamenitega topa GAU-8/A treba omeniti še jeklene, kasetne in lasersko vodljive bombe, pa tudi paleto vodljivega orožja, med tem različne izvedenke vodljivih izstrelkov zrak-zemlja maverick.

Poleg ZDA nima A-10 v oborožitvi nobena druga država. Leta 2002 jih je bilo v operativni rabi okoli 400. Skrb za vzdrževanje thunderboltov je za propadlim proizvajalcem Fairchild prevzel Northrop. Nazadnje so jih 367 nadgradili predvsem z digitalnimi elektronskimi sklopi in sistemi za prilagajanje najnovejših ameriških letalskih sistemov orožij. Ameriške letalske sile želijo jurišnike opremiti tudi z močnejšimi motorji. šlo naj bi za General Electricove motorje, dosedanje s 4112 kg potiska naj bi zamenjali z močnejšimi s po 5450 kg potiska.

A-10 naj bi ostali v operativni uporabi do leta 2028, ko jih bodo zamenjali z F-35 lightingi. Leta 2005 so celotno floto začeli prenavljati v izvedenko –C, ki ima vgrajen izboljšan sistem nadzora nad orožjem, boljši defenzivni sistem in možnost uporabe pametnih bomb.

Tehnični podatki:

Fairchild Republic A/OA-10A thunderbolt II

Tip: enosedi jurišnik
Pogon: dva turboventilatorska motorja General Electric TF-34-GE100 s po  4112 kg potiska
 

Mere:   
Krila   
- razpetina   17,53 m 
- površina   47,01 m2 
Trup in repni del:   
- skupna dolžina   16,26 m 
- višina  4,47 m 
Mase:   
- operativna praznega  9760 kg  
- največja vzletna   22.680 kg 
- tovor orožja   7258 kg 
Gorivo:    
- v notranjih rezervoarjih  4855 kg 
- v zunanjih  rezervoarjih  5310 kg 
   
Zmogljivosti:   
Največja hitrost na   
- majhni višini   706 km/h 
- največji višini   7000 m 
- vzpenjanje   225m/s 
   
- bojni radij    412 km (2 h) 

Oborožitev:
-     top GAU-8/A avanger 30 mm s 1174 naboji
-     zrak-zemlja AGM-65A/E/D maverick; durandal
-     bombe paveway II GBU-19E/B, GBU-12D/B; mk 84 GP, mk 83 GB, mk 82 GB, mk 82 snakeye
-     kasetne bombe rockeye mk 20, CBU-20


V operativni rabi: ZDA
Thunderbolta v zraku zlahka prepoznamo po topem nosu, v katerem ima top, in velikih motorjih ob repnem delu trupa. Topovski izstrelki imajo jedro iz osiromašenega  urana, zaradi česar imajo večjo maso in prebojnost. A-10 opremljajo tudi z lasersko in TV vodljivimi izstrelki.


Nazaj