Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Čet13Dec2007

Grumman A-6 intruder

Informacije
Borut Podgoršek

Zagotovo je intruder eno najstarejših operativnih letal na svetu, dolga pa je tudi njegova proizvodnja - vse od konca petdesetih let do praktično devetdesetih. Oba dosežka sta zagotovo rekordna in med poznanimi bojnimi letali si lahko nekaj podobnega obeta kvečjemu F-16. Začetki razvoja segajo v petdeseta leta, ko se je pojavila zahteva Korpusa mornariške pehote ZDA po bojnem letalu, sposobnem delovanja v slabših vremenskih razmerah in ponoči. Intruder se zdi na pogled bolj kot proizvod studijev Walta Disneya kot pa resnih letalskih snovalcev. Pa vendar, že sama leta proizvodnje in uporabe govorijo ravno nasprotno.

grumman_a_6b_intruder.jpgTakrat so bile v ospredju izkušnje iz minule korejske vojne, hoteli so primerno letalo za jurišne in bombniške naloge, obenem pa združljivo z uporabo na palubah letalonosilk. Slednje je postavljalo specifične zahteve, palubna bojna letala morajo imeti majhne vzletno-pristajalne hitrosti, kar narekuje posebno zasnovo kril, ki morajo ustvarjati dovolj vzgona in nasploh zagotavljati dobro krmarljivost. Predkrilca se raztezajo po celotnem sprednjem robu kril, ravno tako zakrilca vzdolž zadnjega roba, vrtenje je stvar krmarjenja s spojlerji. še bolj nenavadna je namestitev zračnih zavor, ki se razcepljata  na obeh koncih kril. Značilna hitrost pristajanja na palubi letalonosilk je okoli 220 km/h, najmanjša hitrost pa 185 km/h.

Intruderja so izdelovali v več verzijah, prva je bila A-6A, najbolj množično uporabljana v vietnamski vojni, ko so intruderji opravili okoli 35.000 bojnih nalog. Bili so opremljeni z digitalnim integriranim napadnim navigacijskim sistemom, ki pa je bil zelo drag in nezanesljiv. Deloval je v 35 odstotkih primerov, a kadar je, je deloval odlično. Celo v obdobju monsunov v Vietnamu, ko druga letala niso zmogla globokih prodorov. V akcijah nad to državo so Američani izgubili skupaj 65 intruderjev, od tega je bilo 47 palubnih, samo dve letali pa so jim sestrelili v zraku nasprotnikovi migi.

Za zoperstavljanje vietnamski raketni protiletalski obrambi so intruderje (v verziji A-6B) opremili za uničevanje radarskih naprav vietnamske zračne obrambe. Kasneje so nekaterim intruderjem vgradili infrardeče opazovalne naprave in TV naprave za nizko svetlobno jakost - to verzijo so označili z A-6C. Specialne intruderje za oskrbo drugih letal z gorivom v zraku pa so označili s KA-6D.

Še pomembnejša inačica je bil EA-6A , letalo za elektronsko bojevanje. Izdelali so jih 19, potem pa verzijo zelo posodobili in nadgradili v izredno zmogljivo letalo EA-6B prowler.

Zadnja verzija intruderja je dobila oznako A-6E, uvedli pa so jo v letu 1971. Bistvene so bile predvsem izpopolnitve v elektroniki, dodali so nov radar, kasneje, v letu 1976, pa še nove namerilne naprave.

Intruderji so sodelovali tudi v zalivski vojni, kasneje pa tudi v operacijah nad BiH in konec devetdesetih let v napadih na ZRJ. Potem ko je bil (leta 1991) odpovedan program bojnega letala A-12, je bilo namreč jasno, da bodo intruderje uporabljali še vrsto let. Verjetno vse do uvedbe združenega taktičnega lovca, ki šele prihaja.

Palubne jurišnike A-6 intruder uporabljajo samo ZDA.

Danes je v uporabi približno 125 EA-6B prowlerjev. Predvidom leta 2009 naj bi jim začeli vgrajevati novo elektronsko opremo – podobno kakršna je danes v letalih F/A-18F super hornet. Tedaj bodo dobili oznako EA-18G growler.

Tehnični podatki:
Grumman A-6 intruder

Tip: dvosedi palubni jurišnik
Pogon: dva turboreakcijska motorja Pratt&Whitney J52-P-8A s potiskom 2x4218 Kg

Mere:   
Krila  
- razpetina  16,5 m 
- površina   49,13 m2 
Trup in repni del  
- skupna dolžina  16,69 m 
- višina  4,93 m 
 
Mase:    
- prazno   12.132 kg  
- največja vzletna  26.581 kg (na katapultu 27.397 kg
- tovor orožja  8165 kg 
Gorivo:  
- v notranjih rezervoarjih  7230 kg 
- v zunanjih  rezervoarjih   4558 kg 
   
Zmogljivosti:   
- največja hitrost na   
- majhni višini   1043 km/h 
- največja višina  14.480 m 
- vzpenjanje   2322 m/s 
- dolet z orožjem  1627 km 


Oborožitev:
· največji bojni tovor          8165 kg
· rakete zrak-zrak AIM-9 sidewinder
· rakete zrak-zemlja harpoon, protiradarske HARM

V operativni rabi: ZDA

Kljub letom je A-6 še vedno privlačno letalo. Zasnovo trupa so uporabili še za gradnjo letala za elektronsko bojevanje EA-6 prowler in letečo cisterno KA-6.


Nazaj
Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.