Eno najbolj nenavadnih in za svoje čase tudi najudarnejših bojnih letal je bil palubni prestrezni F-14 tomcat. Grummanov predlog je leta 1969 zmagal na natečaju za palubnega lovca, prvi prototip, od načrtovanih 12, je poletel konec decembra 1970, prvi pa so bili operativni že v letu 1973.

grumman_f_14_tomcat.jpgSprva so načrtovali serijo 497 tomcatov, program pa se je razpotegnil vse do devetdesetih let, tako da so skupaj izdelali kar 557 tomcatov verzije A, potem pa še nekaj deset v verziji B, dokler niso letal obeh verziji nadgradili v verzijo D. Z njimi so opremili skupaj kar 28 eskadrilj, leteli pa so s palub 12 ameriških letalonosilk in treh kopenskih letalskih oporišč Letalstva Vojne mornarice ZDA. Na palubah ameriških letalonosilk je F-14 zamenjal lovce F-4 phantom II.

Američani so uporabljali zgolj palubne tomcate, medtem ko so jih konec sedemdesetih let 79 dobavili Iranu za uporabo na kopenskih letališčih. Nazadnje so jih videli v zraku leta 1989.

Ta prestreznik s premično puščico kril je nekaj posebnega že na pogled, njegov trup predstavlja kar polovico vzgonske površine letala. Krili spreminjata puščico med 20° in 68°, za spravilo v hangarju pod palubo letalonosilke pa celo do 75°, hitrost pomikanja kril med letom je 7,5° v sekundi. Bistvo spreminjanja kota puščice kril je v zmanjšanju vzletne in pristajalne hitrosti tega težkega prestreznika na palubi klasičnih letalonosilk (z vzletnim katapultom in zaviralnimi žicami na ravni palubi).

V prostorni pilotski kabini sedita spredaj pilot in zadaj mornariški letalski častnik.

F-14 tomcat je bil prvi prestreznik z vgrajenim radarjem z zmogljivostjo glej dol - streljaj dol. Prav zmogljivost odkrivanja nizko letečih ciljev je bila zadnje poglavje, zaprto v knjigi o zračni obrambi. Tomcatov radar pa izsledi celo v pršu morskih valov leteče protiladijske izstrelke. Doseg te elektronske naprave je izjemno velik, sploh za čase pred tremi desetletji, kar 161 km. Odkrije in sledi lahko 20 letečim ciljem, med njimi potem izbere šest najnevarnejših in izstreli vanje raketne izstrelke dolgega dosega phoenix, vsaka od raket pa se priklene na svoj cilj.

Prvi tomcat je vzletel januarja 1969, izdelali so jih skupaj 715, vključno z 79 za Iran, operativni pa so ti palubni prestrezniki postali tri leta kasneje. Tomcate so Iranci dobili v času vladavine šaha Reze Pahlavija, ki je bil naklonjen ameriški politik in prijatelj Richarda Nixona. Iranci so letala dobili za obrambo pred napadi SZ in za ustrahovanje nekaterih muslimanskih režimov, ki so simpatizirali z Moskvo. Po padcu režima Šaha Pahlavija leta 1979 za Iran velja embargo na uvoz rezervnih delov za štirinajstice. Po nekaterih podatkih naj bi imel Iran še približno 30 operativnih tomcatov, vendar podatek ni zanesljiv.

Tudi po tridesetih letih uporabe, so bili tomcati še vedno glavna opora v zračni obrambi ameriških bojnih skupin z letalonosilkami na čelu. Res pa je, da jim namenjajo vse bolj tudi lovskobombniške naloge, nasploh odkar so jih opremili z zabojniki z navigacijsko in namerilno opremo LANTIRN. Zanimivo je, da za leto 2003 načrtujejo upokojitev 90 tomcatov, v vsem času uporabe pa na teh letalih niso izvedli prav nobenega posega v zgradbo. Torej je njihova trdoživost več kot očitna. Dokončno so se poslovili od tomcatov v letu 2006.

Verzije:

F-14A: osnovna  verzija
F-14B: nadgrajene izvedenke -A ali novozgrajeni z zmogljivejšimi motorji ter izboljšanimi ofenzivnimi in defenzivnimi sistemi
F-14D: predelane verzije A (ali novozgrajeni F-14) z novim radarjem in novimi elektronskimi sistemi

Tehnični podatki:
Grumman F-14 tomcat
ZDA

Tip: dvosedi palubni prestreznik, (kasneje) z lovskobombniškimi zmogljivostmi
Pogon: dva turboventilatorska motorja GE F110-400 s potiskom 16.110 kg (z dodatnim zgorevanjem 26.775 kg)

Mere:   
- razpetina kril    
- z razprtimi krili   19,54 m 
- s sklenjenimi krili   11,63 m 
- dolžina  19,10 m 
- višina   4,88 m 
- površina kril   52 m2
   
Mase:   
- prazno   18.950 kg 
- največja vzletna  33.7235 kg 
Gorivo :  
- notranje   7348 kg 
- zunanje  1724 kg 
   
Zmogljivosti:   
- največja hitrost     
- visoko   M = 1,88  
- potovalna  M = 1,72  
- največja višina  16.150 m 
- dolet z dodatnim gorivom   2965 km 
Oborožitev:
- top General Electric M61A-1 vulcan 20 mm s 675 naboji
- 4 rakete zrak-zrak kratkega  dosega  AIM-9L sidewinder
- 4 rakete zrak-zrak dolgega dosega AIM-54 phoenix
- 4 rakete srednjega dosega AIM-7 sparrow
- bombe kasetnice: rockeye, CBU-59
- rakete  zrak-zemlja: AGM-88 HARM

V operativni rabi: Letalstvo vojne mornarice ZDA in Iran


Nazaj