Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon17Dec2007

KAI T-50/A-50 golden eagle

Informacije
Borut Podgoršek

Korejci ne proizvajajo samo avtomobilov temveč tudi vojaška letala. Njihov zadnji produkt je T-50 lahko šolsko letalo, ki so ga pri Korejski letalski industriji (KAI) razvili v sodelovanju z Lockheed Martinom. Že takoj na začetku so načrtovali izvedenki T-50 za šolanje in A-50 za naloge lahkega jurišnika. Tudi oni so imeli podobne ambicije kot še nekaj drugih proizvajalcev šolskih reakcijskih dvosedov četrte generacije: uvajanje za prehod na superkrmarljiva letala prihajajoče generacije, torej F-22, rafale, JSF F-35 in podobna. T-50 spominja na lovsko letalo F-16 fighting falcon in je pravzaprav tudi njegova pomanjšana kopija. Dosega 80 % velikosti F-16. Z zlatim orlom bodo korejci pokrili svoje potrebe po naprednih vojaških šolskih letalih. Načrtovana je izgradnja 100 letal T-50. Prvi polet z T-50 so izvedli 20. avgusta 2002 v prihodnjem letu pa naj bi jih začeli dobavljati tudi korejski vojski. Projekt v vrednosti 2 milijardi ameriških dolarjev v višini 70 % financira Koreja razliko pa pokriva Lockheed Martin. Korejci so v celoti odgovorni za izvedbo programa, tako izdelavo letala kot njegovo izročitev kupcu. Lockheed Martin je pri projektu pomagal s tehničnimi nasveti in prispeval avioniko, sistem za krmarjenje in krilo. T-50 je seveda mogoče uporabiti kot šolsko letalo za prešolanje pilotov na F-35, ki ga prav tako razvija Lockheed Martin in naj bi prišel v operativno uporabo v letu 2008. Američani verjetno računajo s prodajo tega letala tudi v Koreji.

kai_t_50_golden_eagle_photo_lm.jpgStatične teste konstrukcije letala so zaključili lanskega avgusta po 20 mesecih. Za konec testiranja so konstrukcijo T-50 obremenili za 50 % nad izračunano mejno vrednostjo Letalo naj bi bilo torej sposobno prenesti vse obremenitve konstrukcije z manjšimi modifikacijami pa ga lahko predelajo tudi v lahko bojno letalo. To se je tudi zgodilo in dve od štirih testnih letal so opremili z 20 mm topom in večnamenskim radarjem APG-67(V)4 ter ju poimenovali A-50.

Obe letali bosta primerni za šolanje pilotov in opremljeni s sistemom za upravljanje z različnimi orožji. Na krilu pod krilom ter na trupu bo devet obesnih točk na katere lahko obesijo za 4300 kg različnih raket oziroma tri dodatne rezervoarje za gorivo s po 700 litri goriva. A-50 bo namenjen zaključni fazi šolanja pilotov (taktika bojevanja z lovskimi letali in uporaba orožja). Na uporabo bodo imeli 900 kg bombe, training dispensers, rakete zrak-zemlja maverick, rakete zrak-zrak sidewinder in air combat manoevering instrumentation pod. Direktor programa pri korejski vojski polkovnik Lee Hee Woo pričakuje, da bodo z T-50 in A-50 zmanjšali stroške šolanja piotov in jim hkrati omogočili lažji prehod na lovska letala. Poleg vseh pričakovanih sistemov na naprednih trenažerjih (HUD, HOTAS in MFD) bosta zlata orla opremljena tudi aktivno krmilno ročico. To pomeni, da pilot 'čuti' sile, ki delujejo na krmilne površine. V opremo letala spada tudi računalnik, ki spremlja podatke o letu letala, ki jih lahko po pristanku inštruktor in učenec pregledata in pokomentirata. Korejsko obrambno ministrstvo je že odobrilo in naročilo izdelavo prvih 25 letal T-50.

Razvojni stroški projekta so ocenjeni na okoli 2 milijardi dolarjev, prispevali pa so jih korejska vlada (70 %), KAI (17 %) in Lockheed Martin (13 %).


Indonezija je naročila 16 letal T-50 (2011). Z njimi bodo nadomestili izrabljene hawke Mk.53. T-50 bodo sestavili v Južni Koreji jih stestirali, razstavili in poslali v Indonezijo. Tam jih bodo ponovno sestavili in stestirali. Pogodbo vredno 400 mio dolarjev bodo zaključili v letu 2013. T-50 bo oborožen s topom in podkrilnimi nastavki za različna orožja.


Taktično-tehnični podatki:
KAI T-50/A-50 golden eagle
Južna Koreja

Tip: dvosedo enomotorno šolsko trenažno/bojno letalo
Pogon: turboventilatorski motor  General Electric F404-GE-402 z 78,7 kN potiska

Mere:   
Krila   
- razpetina   9,17 m 
- površina    / 
Trup   
- dolžina   13,13 m 
- višina  4,90 m 
   
Mase:   
- prazno  6441 kg 
- največja vzletna   
- (šolsko)   8890 kg 
- (bojno)   11.975 kg 
   
Zmogljivosti:   
- največja hitrost   
- visoko  M=1,4 
- najmanjša hitrost  163 km/h 
- največja višina  14.630 m 
- začetno vzpenjanje   167,6 m/s 
- koeficient obremenitve g +8/-3 
- dolet   nad 3000 km 

 
Oborožitev:
do skupaj 3000 kg na sedmih obesnih točkah, rakete zrak-zrak (2 x sidewinder na koncih kril) in zrak-zemlja; drugo orožje, vgrajen top 20 mm
Cena: 18-20 milijonov USD šolska in do 22 milijonov USD bojna izvedenka


Nazaj

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.