Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Čet20Dec2007

Lockheed P-2 neptune

Informacije
Borut Podgoršek

čŒeprav so ga razvijali še v letih druge svetovne vojne, je Lockheedov P-2 prišel v operativno rabo v ameriški vojni mornarici leta 1947. Veliko neptunov so tudi izvozili, z njimi so se opremile mornarice Argentine, Avstralije, Nizozemske, Brazilije, Japonske, Portugalske in Velike Britanije. Proizvodna linija je bila odprta celih 30 let. Dva preostala argentinska P-2 sta sodelovala celo v vojni za Falklande leta 1982 in eden je uspešno usmerjal letalo super etendard na angleško ladjo HMD Sheffield, ki jo je potem z izstrelkom zrak-ladja exocet tudi potopil. Kasneje, sredi spopada, so obe letali sestrelili, kar kaže na omejene možnosti uporabe zastarelih letal v boju s sodobnimi nasprotnikovimi. Vse zgoraj omenjene države so patruljna letala P-2 v osemdesetih letih odpisale, z izjemo Japonske, ki še uporablja precej posodobljeno verzijo P-2J.

Ameriška vojna mornarica je uporabljala patruljne P-2 neptun  od leta 1947 pa vse do osemdesetih let. V vietnamski vojni so jih uporabljali za obalno patruljiranje in kot leteče topnjače. Zadnja vojna uporaba neptunov je bila med falklandsko vojno leta 1982.

Tehnični podatki:
Lockheed P-2 neptune
ZDA

- hitrost patruljiranja  335 km/h
 - dolet:  3500 km
 - tovor:  3630 kg
Oborožitev: osem 454-kilogramskih bomb ali dva torpeda Mk 46 ali 12 globinskih bomb. Nosi lahko tudi rakete zuni kal. 12,7 mm.


Nazaj

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.