Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sre13Sep2023

3. CAA konferenci o letalski varnosti

Informacije
Borut Podgoršek

Varnost v letalstvu je rezultat nenehnega ocenjevanja varnostnih tveganj.

Evropska unija je že dolgo v svetovnem ospredju razvoja standardov varnosti v letalstvu, sedaj pa se temu dodaja še trajnostna in okoljevarstvena komponenta. Z EASO imamo v Evropi enoten pristop k varnosti in nadzoru. EASA ima bistven pomen pri izvajanju letalskih predpisov v državah članicah EU in zagotavljanju najvišje ravni varnosti. V Sloveniji smo močno zavezani k spoštovanju strogih varnostnih standardov v letalstvu. Slovenski letalci posedujejo znanje, veščine in izkušnje. Ob tem, se dnevno srečujejo z najsodobnejšo tehnologijo in rešujejo kompleksne in najzahtevnejše probleme. Zaveza se izkazuje tudi preko izvajanja sistema upravljanja letalske varnosti, kot je zapisana v dokumentih države.

Vendar pa je varnost v letalstvu tudi skupna odgovornost. Potniki, piloti, kontrolorji zračnega prometa, vzdrževalno osebje, regulatorji in vlada igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju, da letalstvo ostaja eden najvarnejših načinov prevoza je na konferenci povedal generalni direktor Direktorata za letalski in pomorski promet na ministrstvo za infrastrukturo Srečko Janša in dodal: »Ministrstvo za infrastrukturo je nosilec ključne zakonodaje za letalski promet, Zakona o letalstvu, ki uvaja mehanizme zagotavljanja varnosti zračnega prometa in sledi mednarodnim standardom in priporočenim praksam ICAO. Priprava, usklajevanje in sprejem tako obsežnega zakona zahteva dobro premišljenost in izredno strokovno delo, zato pa je potrebna tudi potrpežljivost. Glede vsebine bi poudaril, da gre predvsem za tehničen predpis, ki bo poleg civilnega urejal še vojaško in policijsko letalstvo. Z rešitvami v novem zakonu bomo odpravili tudi pomanjkljivosti in nepravilnosti na področjih aerodromov in preiskave letalskih nesreč.«

Kaj je zagorelo?
Kaj je zagorelo?

Konference o letalski varnosti se je udeležilo preko 100 strokovnjakov s področja letalstva in tudi ljubiteljski letalci. Prisluhnili so lahko različnim vsebinskim sklopom: Upravljanje letalske varnosti na nacionalni ravni, Civilne in državne letalske operacije, Brezpilotni zrakoplovi, Helikopterske operacije, Plovnost zrakoplovov in Obravnava varnostnih dogodkov.

"Nikoli ne dovoli, da te letalo odpelje tja, kjer v svojih mislih nisi bil pet minut prej"

Po podatkih glavnega preiskovalca letalskih nesreč pri MZI Tonija Stojčevskega je bilo v obdobju 2014-2017 v Sloveniji 35 letalskih nesreč v katerih je umrlo 16 ljudi. V obdobju 2018-2023 pa se je zgodilo 19 nesreč v katerih so umrle tri osebe. Samo CAA je letos zabeležil že 596 dogodkov povezanih z letalsko varnostjo.

V.d. direktorja Agencije za civilno letalstvo Jure Griljc je povedal, da je bila konferenca izjemna priložnost, da se združimo, izmenjujemo ideje in izboljšujemo naše skupno razumevanje letalske varnosti in sklenil: »Letalska varnost za nobeno ceno ne sme biti zapostavljena, saj vsi vemo, da se napake v letalstvu, žal prepogosto, plačujejo s človeškimi življenji«.

Predavanja so bil izjemno zanimiva in poučna. Največ razprave je pričakovano pripadlo dvema področjema in sicer brezpilotnim letalnikom in HNMP.

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.