Avstralska vlada je leta 2000 podpisala z ameriškim Boeingom pogodbo o razvoju in dobavi sistema za letalsko zgodnje odkrivanje, opozarjanje in nadzor Boeing B737 AEW&C; projekt so poimenovali wedgetail, Poleg Boeinga so partnerji v tem programu še Northrop Grumman Elecronic Sensors and Systems, Boeing Australija in BAe Systems Australia.

boeing_b737-aew_virfasorg.jpgIz programa naj bi izšla štiri letala - leteče radarske postaje, obstaja pa še možnost naročila dodatnih treh. V letu 2002 pa je za takšen sistem pokazala zanimanje še Turčija in podpisala z Boeingom preliminarno pogodbo o nakupu štirih letal, rezervirala pa še dve.

Letalo, ki so ga izbrali za program wedgetail, je Boeingov B737-700 s povečano nosilnostjo, temelji pa na trupu, kakršnega ima Boeingovo poslovno letalo BBJ. Pilotska posadka šteje dva moža, operativni del posadke pa od šest do deset mož, odvisno od značaja misije. Seveda je kokpit letala zadnji krik tehnologije z dodanimi vojaškimi, predvsem komunikacijskimi elementi in dvema linkoma za neposredno povezavo.

Radar sistema za zgodnje odkrivanje, opozarjanje in nadzor je izdelek Northrop Grummana MESA, ki pokriva območje 360° v oddaljenosti do 360 km. Sledi hkrati 3.000 ciljem, posamično pa lahko sledi ciljem v zraku in na morski površini. Sistem ima vgrajeno napravo za identifikacijo lasten-tuj - IFF v kombinaciji s primarnim radarjem, doseg tega sistema pa je 540 km!

Za svojo zaščito ima 737 AEW&C vgrajen sistem za elektronske protiukrepe in zaščitni sistem pred sredstvi za elektronski boj EWSP. Ta del opreme je izdelek izraelskega Elta Electronics, je pa podoben kot v letalih Avstralskih kraljevskih letalskih sil P-3C orion.

Turki so svoje prvo letalo dobili septembra 2007. Predstavili so ga na Dubajskem Airshowu meseca novembra. Zgradili so ga v obratih Boeinga v Seattlu. Zgrajen na platformi B737-700 je opremljen z L-band Northrop Grummanovim radarjem MESA.  Letala z enako opremo bodo dobili tudi Avstralci (6), Korejci (4). Za nakup pa se zanimajo tudi UAE.

Tehnični podatki:
Boeing 737 AEW&C,
ZDA

Tip: letalo za zgodnje odkrivanje, opozarjanje in nadzor
Pogon: dva turboventilatorska motorja CFM International CFM56-7B24 s po 118 kN potiska

Mere:   
Krila  
- razpetina  35,8 m
Trup  
- dolžina   33,6 m
višina  12,5 m 
   
Mase:  
- največja vzletna 77.100 kg
   
Zmogljivosti:   
- potovalna hitrost  nad 760 km/h
- največja višina do 12.000 m
- trajanje leta nad 9 ur
- dolet 7030 km

Oborožitev: nima
Uporabniki: Avstralija (4 +3), Turčija (4+2), Koreja (4),
Cena: Turčija je plačala za 6 letal (z logistično opremo in deli) 1,5 milijarde USDNazaj