Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ned05Feb2023

Ryanair in Wizz Air izkazala zanimanje za koriščenje milijonskih subvencij

Informacije
Davor Golec

Kakor smo pred dnevi predvideli, da bodo subvencije v prvi fazi najverjetneje črpali le nizkocenovnik(-i), se bo verjetno uresničilo. Zanimanje sta s sestanki s predstavniki države pretekli teden izkazala irski Ryanair in madžarski Wizz Air.

Ob koncu januarja sta potekala dva ločena sestanka med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvom za infrastrukturo ter med dvema nizkocenovnikoma, irskim Ryanair-om ter madžarskim Wizz Air-om. Oboji so od predstavnikov obeh ministrstev želeli pridobiti dodatne informacije o shemi državne pomoči letalskim prevoznikom, zaradi operativnih potreb v primeru odločitve za vzpostavitev mednarodne redne zračne povezave iz Slovenije. Po naših informacijah so bili na sestanku prisotni predstavniki obeh družb s področja odnosov z javnostjo ter razvoja letalskih povezav in letališč. Za povezave iz katerega letališča so se zanimali predstavniki nizkocenovnikov, Maribora ali Ljubljane, ni znano, smo pa v komentarju dogajanja okoli milijonskih subvencij države tujim prevoznikom v sredo na našem portalu zapisali, da je s sprejetim zakonom in zagotovljenimi 16,8 milijoni evrov za subvencioniranje 50% cene zemeljske oskrbe letal, omogočen prihod irskega Ryanair-a, ki se je lani poleti na sestanku s predstavniki istih ministrstev pritoževal ravno nad visokimi cenami oskrbe letal na ljubljanskem letališču.

wizz  easyjet

Ali so od predstavnikov ministrstev (neuradno) izvedeli preliminarno listo destinacij, nam ni znano. V kolikor morda niso izvedeli, kakor tudi to še ni izvedela javnost, potem bosta morala prevoznika ter tudi vsi ostali potencialno interesirani prevozniki počakati še nekaj časa, da izvejo ”želje” države. Položaj je v tem primeru izjemno nenavaden glede na časovno odbobje, ki je slaba dva meseca pred nastopom poletnega voznega reda, kjer je večina prevoznikov že zaključila s programom letenja za letošnjo poletno sezono, tisti, ki pa še niso, pa lahko (le) še čakajo na podane zahteve/želje naše države.

Večjo fleksibilnost pri razvoju letalskih povezav imajo zagotovo letalski operaterji, kateri operirajo s floto več deset ali več sto letal, kakor sta med slednjimi predvsem tudi Wizz Air in Ryanair. Madžari bi naj trenutno v floti imeli 175 letal družine Airbus A320, Irci pa kar 529 letal družine Boeing 737. Slovenija je edina država v EU, kamor irski nizkocenovnik ne opravlja rednih letov, medtem ko madžari trenutno v Slovenijo letijo z zgolj eno povezavo med Ljubljano in londonskim letališčem Luton. Ali bi se v ”borbo” za prevladujoč delež podeljenih subvencij lahko vključil še tretji največji evropski nizkocenovnik, britanski easyJet, je malo verjetno, kar ocenjujejo tudi drugi tuji letalski poznavalci.

EASYJET STORAGE LJU 1

Na Sierra5.net tudi Britancev povsem ne izključujemo, lani septembra so se tudi oni pogovarjali s predstavniki obeh omenjenih ministrstev za morebitne nove letalske povezave iz Slovenije, zato bi jih lahko ponujene subvencije privabile. Bolj verjetno je, da bi lahko vzpostavili več novih povezav, kot pa da bi odprli bazo v Mariboru ali Ljubljani. Na Brnik trenutno opravljajo lete iz londonskega letališča Gatwick, v naši okolici pa so prisotni na letališču Marco Polo v Benetkah, v poletni sezoni pa letijo tudi iz hrvaških obalnih letovišč. Ne letijo pa v Zagreb, Gradec ali Trst. Večjo bazo imajo na milanskem letališču Malpensa, od koder tudi pogosto hodijo njihova letala na Brnik na vzdrževanje k Adrii Tehnika.

Spomnimo, prejšnji teden je državni zbor s 57 glasovi za, sprejel zakon za zagotovitev večje letalske povezljivosti Slovenije z Evropo. Zakon predvideva triletno subvencioniranje letalskih prevoznikov za vzpostavitev novih strateških letalskih povezav iz Ljubljane, ki jih bosta določila pristojni ministrstvi za promet in gospodarstvo po predlogu delovne skupine, ki so jo za ta namen ustanovili.

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.